Близо 124 000 нарушения на трудовото законодателство отчитат от Инспекцията на труда от юни до ноември тази годината. Проверките са обхванали близо 24 000 фирми, в които работят 990 000 души, съобщи Нова телевизия.

След проверките са изплатени забавени заплати за над 20 млн. лева. Тройно повече обаче остават неизплатените трудови възнаграждения. Какви промени превижда държавата.

Атанас Димитров е само един от съкратените 150 работници от Бургаски корабосторителници. С него ви запознахме преди седмица, когато ни покани в студения си дом, за да ни покаже празния си хладилник. В събота мъжът получи остатъка от заплатата си за септември. Така вече са по-спокойни за Коледната трапеза. Връщат заеми на близки и познати. Спомнят си лишенията през трите месеца без доходи. Преживяла ги е и 5-годишната им внучка.

Атанас има да получава още две заплати – за октомври и ноември и изработеното от декември. Проблемът му обаче не е прецедент. Според експерти неплащането и забавянето на възнагражденията са сред най-сериозните проблеми в отношенията между работник и работодател. Предложението – създаване на специализиран трудов съд.

От синдикатите преди дни предложиха няколко възможни решения на проблема чрез законодателни промени. Сред тях – при финансови проблеми фирмата да е длъжна да плаща цялото брутно възнаграждение на служителя, а не както е сега – само 60 на сто.

От социалното министерство предупреждават обаче, че затягането на законодателството в полза на работника на практика връща водещата роля в полето на държавата. Затова напомнят, че основната роля на законодателя е друга – отговаря за регулацията на трудовите отношения в предприятията.

„Можем да правим само такива промени, които се отнасят до превенцията на труда, до изискванията да се полагат труд в безопасна и здрава среда и, разбира се, можем да правим онези промени в Кодекса на труда, които са свързани с регулацията на трудовите отношения в предприятията. Но не очаквайте да правим промени, с които да се променят отношенията работодател-работник”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова.

Източник: NovaNews.bg