Проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) е открила пропуски в процедурата по разпределението на делото за фалита на КТБ, което се води в Софийския градски съд, стана ясно в четвъртък на заседанието на съвета. Неофициалната информация е, че ВСС е изобличил в лъжа ръководството на СГС за това, че сривове в интернет връзката са причината протоколът от разпределението на делото да не бъде изпратен до сървъра на съдебния съвет. Нито системата на съда, нито интернет доставчикът са показали, че има сривове във връзката.

Преди две седмици делото за фалита на КТБ, което ще се гледа от градския съд, започна със скандал. Първо се оказа, че системата е направила така, че делото да се падне на командирования от Софийския районен съд съдия Калинка Илиева. Това само по себе си е проблем, защото командированите съдии са много по-податливи на външен натиск заради несигурната си позиция в системата. Във всеки един момент те могат да бъдат понижени, без да се налага шефовете им да дават обяснения.

В последствие обаче се оказа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, което е задължително. От градския съд обясниха, че става дума за срив в интернета. Остана да виси въпросът – как е възможно единствено този протокол да се е загубил във виртуалното пространство “заради срив в системата”, а тези с номера непосредствено преди и след него да са налице.

Освен това ръководството на Градския съд в лицето на председателя му Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска (която незнайно защо разпределя търговските дела, въпреки че е шеф на Гражданското отделение в съда – бел.ред.) мълчаливо пренебрегна писменото настояване на съдебни репортери от редица медии да присъстват на случайното разпределяне на делото.

Ден след като съдия Илиева бе избрана да разгледа казуса, тя си направи отвод, като от СГС съобщиха, че основният й мотив е бил, за да разсее появилите се съмнения за начина, по който е получила делото.

Новото разпределение прати делото при председателя на Търговското отделение в СГС Иво Дачев. То обаче предизвика нови въпроси. Причината бе, че протоколът от избора на съдия Дачев фигурираше в сървъра на ВСС не с първия номер на делото 7549, а с друг – 7699. В отговор на множество запитвания от медиите от Градския съд уточниха, че след отвода на съдия Илиева делото получавало нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия. Практиката обаче е при ново разпределение делата да си остават с първия номер.

ВСС се реши да прави проверка за разпределението на делото след острата критика на правосъдния министър Христо Иванов, който призова да се даде разумно обяснение на случващото се.

Този резултат не решава огромния проблем със системата за случайното разпределение на делата в съдебната система. Над 90% от съдилищата работят със система “Law choice”, която бе доказана като ненадеждна и податлива на сравнително лесни манипулации от експерти.