Очертава се становището, че новият Наказателен кодекс е необходим и полезен с всички недостатъци, които един такъв крупен законопроект може да носи сам по себе си, но като цяло – ние го оценяваме положително, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор заяви, че има и множество проблеми – единият, от които е “доста кратките мотиви на вносителя”. “Като цяло законопроектът има дефекти, но като цяло и логиката на подреждане и на особената част и структуриране на наказанията заслужава уважение. Тоест нашето становище е, че законопроектът следва да получи по-скоро позитивна оценка със съответните професионални и практически забележки”, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Когато интересите на разследването позволят, ще ви бъде дадена информация – така главният прокурор отклони въпроса за това за какво престъпление е образувано досъдебното производство за проверките в Общинска банка и Столична община.

На въпрос дали е имало съдебна поръчка към българската прокуратура от 2010 година, в която е посочено конкретно името на Орлин Алексиев, Цацаров каза:

“Имало е такава съдебна поръчка. Това, което се е искало от прокуратурата или което е следвало да изпълни прокуратурата – тя го е изпълнила по тази съдебна поръчка”, каза Цацаров, но отказа да отговори на въпроса дали МВР е свършило своята работа с мотива, че това не е негова работа. На уточняващия въпрос дали поръчката е била във връзка с “Кокаиновите крале”, той каза, че “2010 година е имало поръчка, която е касаела подобен предмет”.

Цацаров отново посочи, че пътят който трябва да извърви една оперативна информация, за да се превърне в доказателство по смисъла на НПК, е доста дълъг и допълни:

“И извървяването на този път не значи, че всяка оперативна информация става достоверно доказателство, колкото и да се стреми някой към това или пък към противното”.

Към съответния компетентен районен прокурор, той препрати въпроса за това как си обяснява, че година и половина разследването за побоя над Октай Енимехмедов се води срещу неизвестен извършител. “Не съм запознат с делото, когато го прочета могат да ви дам професионално мнение”, каза той и посочи, че не може да чете всички дела.