Аз бих посъветвала председателя на БСП – оставка на всички и нова отчетно-изборна кампания в партията. Това ще е моята позиция на следващото заседание на изпълнително бюро. Най-хубаво в БСП, че разговаряме откровено помежду си и си казваме проблемите в очите. Това заяви евродепутатът от БСП Илияна Йотова пред ТВ7.

Йотова призна, че евроизборите са били тежка загуба за БСП, но тя не е успяла да обсъди вота с лидера на партията Сергей Станишев, тъй като той е заминал за Брюксел.

„Тежка загуба е, един резултат, който определено не очаквахме. Време за оставки винаги има, ние ще се съберем ръководството на партията. За мен трябва да настъпи сериозен и оздравителен процес в партията, тъй като догодина ни чакат местни избори. Има министри, които определено не изпълняват бързо и радикално реформите, с които ние спечелихме доверието на много български граждани. На първо четене мога да кажа, че хората, които застанаха зад нас м.г, извън твърдото ядро на БСП, ни показаха червен картон”, категорична е Йотова.

Според нея хората, които са гласували за БСП са очаквали да усетят по-бързо промяната в управлението, но това не се състояло.

По думите й от ДПС са излезли със становище, че изказването на Лютви Местан е било погрешно схванато от медиите, че кабинетът няма да изкара мандата си.

„За да работи добре това правителство има важно условие – стабилността в Народното събрание. Това дебнене, един саботира, друг си брои кворума… Моето мнение е, че в близките дни трябва да се проведе разговор между ръководствата на двете партии – моята и на ДПС. Ние сме хора с достойнство, губили сме и преди и няма да позволим на никого да ни извива ръцете за едно или друго. Тази коалиция по-скоро изяжда гласове от нас, отколкото дава нещо”, категорична е евродепутатката.

Тя заяви още, че коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна с това ръководство на партията на Борисов. „Аз смятам, че това правителство не е изчерпало своите възможности, то има нужда от подкрепа”, коментира още Йотова. Според нея скандалът, който избухна днес в Народното събрание е бил изключително грозен. „Бих се обърнала към българските граждани да внимават кой изпращат в българските институции. Такива хора нямат място в българската политика”, подчерта евродепутатката.

Йотова определи прочутия №15 – Момчил Неков като чудесно момче, с чудесни заложби. „По време на кампанията бях с него. 30 дни бяхме заедно и мога да кажа, че никой не го познава. Той ще вземе решение, най-важното решение в живота си, трябва да го вземе сам. Никой от БСП не го е притискал да се отказва”, добави още червената евродепутатка.