На специална церемония Централната избирателна комисия определи чрез жребий номерата, с които политическите партии, коалициите от партии и независимите кандидати ще участват в изборите за Европейски парламент на 25 май.

С №15 ще се яви на изборите за европейски депутати „Коалиция за България”, определи жребият. ГЕРБ получи №18, №29 се падна на Движението за права и свободи, а последната парламентарно представена в момента партия „Атака” изтегли №20.

Коалицията между „България без цензура”, ВМРО и ЗНС получи №28. Реформаторският блок изтегли №10, а АБВ на Георги Първанов ще търси успех с №13. ПП „Синьо единство” получи №9, а Националният фронт за спасение на България – №11.

На предстоящия вот се явяват десет независими кандидати, 15 партии и шест коалиции. Вчера изтече и срокът, в който трябваше да бъдат регистрирани кандидатдепутатските листи. До два дни президентът Росен Плевнелиев трябва да издаде указ, с който да назначи и 20-ия член на ЦИК Метин Сюлейманов, излъчен с квотата на ДПС.

Вчера в „Държавен вестник” бяха обнародвани промените, приети от Народното събрание, с които депутатите промениха и дизайна на бюлетината за европейските избори.

На предишните парламентарни избори, проведени през май 2013 г., ГЕРБ получиха номер 15, БСП – номер 5, ДПС – номер 40, а „Атака” – 14.