Изборът на нов главен съдебен инспектор на мястото на Ана Караиванова, чийто мандат изтече още преди година и половина, е под въпрос, въпреки напредналата процедура в Народното събрание (НС), научи Mediapool.

Всичко зависи от това дали депутатите ще преценят, че този избор е важен, за да го направят преди разпускането на НС в края на юли. В противен случай със задачата трябва да се наеме новоизбраният парламент, който се очаква да бъде формиран през октомври, а това означава съдебният инспекторат да остане без титуляр поне до началото на 2015 година.

Така Народното събрание ще се “поздрави” с пореден рекорд в отлагането на вменените му от Конституцията задължения. Определянето на ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) препъна както миналия парламент, така и настоящия, тъй като за избора е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа).

След шумните провали и гафове на НС при други подобни номинации, придружени от взаимни обвинения между управляващи и опозиция, в началото на тази година бе намерен някакъв общоприемлив подход с номиниране на кандидати от Съюза на съдиите в България (ССБ).

Депутати от ГЕРБ коментираха във вторник пред Mediapool, че в момент, когато парламентът е пред разпускане, не искат да влизат в договорки с БСП и ДПС, освен по “по важните въпроси”. Предстои да се види дали изборът на съдебен инспектор ще бъде преценен като “важен въпрос”.

Подобни са и нагласите в БСП и ДПС, коментираха депутати от управляващото мнозинство с уговорката, че след като “Атака” вече не подкрепя управляващите и при липсата на желание от ГЕРБ, изборът на главен съдебен инспектор става невъзможен.

Часове преди да изтече срокът за номинации в началото на април, Борисов обяви, че партията му нямала свое предложение, защото нямало подходящ кандидат. Само два месеца по-рано той изпрати писмо на Съюза на съдиите в България, с което ги уверяваше, че ГЕРБ ще издигне и подкрепи техен кандидат за главен съдебен инспектор.

До издигането на Вера Чочкова и Теодора Точкова се стигна, след като ССБ предприе инициатива за излъчването на кандидати от кариерата, които са с безупречна репутация. Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура. Никоя от четирите партии в парламента обаче не го номинира официално.

Депутатите вече демонстрираха липса на сериозно намерение най-накрая да назначат приемник на Караиванова по време на изслушването на Чочкова и Точкова в началото на юни. Интересът към концепциите им беше повече от вял, като народните представители задаваха предимно общи въпроси на двете.

Според правилата на процедурата гласуването за кандидатите се насрочва най-рано 2 седмици след изслушването им пред правната комисия. Този срок изтича в сряда, 18 юни. По всичко личи, че дори и да се стигне до насрочване на заседание на парламента, на което да бъдат поставени на гласуване номинациите на Чочкова и Точкова, нито една от тях няма да събере необходимите й 160 гласа.

Това ще бъде бъде втората поредна провалена процедура, след като в края на януари парламентът анулира “състезанието” с един магистрат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд, която беше номинирана от БСП и ДПС. Преди тя да бъде номинирана за поста, в публичното пространство се завъртяха и имената на бившия член на ВСС Георги Шопов и на бившия зам.-правосъден министър Деница Петкова. Нито един от двамата обаче не бе официално издигнат.