Висшият съдебен съвет открива процедура за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 20 ноември. Първата възможна дата за избор на съдия номер 1 е 29 януари 2015 г. Това стана ясно от хронограмата, която кадровиците приеха.

Една процедура по избор на председател на ВКС вече се провали на 25 септември. Кандидатурите на заместник-председателите на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска, показаха, че има достойни и съвестни магистрати, които биха могли да променят негативната нагласа на обществото към съдебната система.

Изслушването и последвалото гласуване на членовете на ВСС обаче затвърдиха тезата за съществуването на две лобита из коридорите на съдебната власт, както и за прекомерната изнервеност на едно от тях.

Председателят на ВКС е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е 17 членове на ВСС. Мандатът на председателя е 7-годишен.