Гласоподаватели сигнализират, че бюлетината не се сгъва добре и се опасяват от разкриване на тайната на вота.

Това заяви Линка Тонева – програмен координатор на „Прозрачност без граници”.
Тя обясни, че ще отправят препоръки към ЦИК – да се дадат и допълнителни указания на членовете на СИК.

„Ако трябва, да има и допълнително сгъване на бюлетината, за да се реагира на безпокойството на гражданите. Проблемът е, че при пускане в урната бюлетината може да се отвори”, добави тя.

По думите й за момента се очертават проблеми по отношение на наблюдателите – например присъствие на повече от един наблюдател на една организация в една Секционна избирателна комисия.

„Оказва се, че е невъзможно да се контролира колко наблюдатели има в една СИК. Получихме сигнали и за недопускане на наблюдатели при отварянето на секциите. Имало е и опити да се снимат лични карти на наблюдатели, има и такива без отличителните баджове по образец”, каза още Тонева.

Сигнали са постъпили и за присъствието на наблюдателите, непосредствено до тъмната стаичка, в която се гласува. По изискване те трябва да са на поне 3 метра от мястото за гласуване.

„Има и сигнали за незаконна агитация, плакати и материали, които се разпространяват, както и подозрително поведение от страна на някои лица около избирателните секции”, уточни тя.

Според Тонева е имало сериозни несъвършенства в обученията на членовете на секционните комисии, на които набързо са били дадени противоречиви методически указания как се процедира по работата с бюлетината.

В ЦИК все още постъпват жалби и за изпратените вчера SMS- и от неправителствена организация с председател лице в кандидатска листа. ЦИК е взела решение на въпросното лице да бъде наложена административно- наказателна отговорност чрез актовете за установяване на наказание, които ще бъдат изпратени на областния управител за издаване на наказателни постановления.

Липсата на ток в 17 избирателни секции в Оряхово няма да повлияе на изборния процес. Техническата повреда се отстранява. В светлата част на днешния ден избирателите там нормално ще могат да упражнят правото си глас. По отношение на експерименталното гласуване всичко протича нормално, машините работят навсякъде в 100-те оборудвани за целта секции.

До момента в ЦИК е постъпила информация за липса на членове в състава на част от изборните комисии и се работи за тяхното попълване.