Енергийният министър Драгомир Стойнев смята, че за повишаване на цените на тока не може да се говори, а за евентуално поевтиняване щяло да се мисли едва след като са готови разчетите в край на годината.

За изграждането на нов блок на атомна централа са необходими седем-осем години, коментира министър Стойнев в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. България има нужда от нови ядрени мощности, защото трябва да заместим двата блока, които си отиват. Това ще се случи след 15 години, допълни той.

Министърът обясни, че е бил поканен от американското правителство на визита в САЩ. Само един ден от тази визита е бил отделен за енергетика.

„Имаше конкретно инвестиционно намерение от „Уестингхаус” да изграждат 7-ми реактор в България”, заяви Стойнев. „Отидох да се запозная с тази технология, но няма нищо подписано. На база на моя доклад Министерският съвет ще реши дали ще даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне инвестиционни разговори с „Уестингхаус”.

Що се отнася до обвиненията, че нещата се решават без конкурс, Стойнев заяви, че има конкурс за изпълнители, а тук става въпрос за избор на технология.

Стойнев отказа да коментира проекта АЕЦ „Белене” с мотива, че като министър трябва да внимава какво говори в момент на арбитраж.

Източник: NovaNews.bg