България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел заради това, че не осигурява на вложителите в затворената “Корпоративна търговска банка” достъп до гарантираните депозити от 100 000 евро. Това предупреди финансовият министър Румен Порожанов след заседанието на правителството в сряда.

Причината е неправилното въвеждане на европейска директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантираните депозити да стане в рамките на 20 дни, след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност.

У нас законът предвижда връщането на влоговете до обезпечената сума а започне след като БНБ отнеме лиценза на банка.

КТБ беше поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни за срок от три месеца, който обаче беше удължен до 20 ноември, като не е ясно дали и тогава граждани и фирми ще имат достъп до парите си.

В настоящата ситуация няма какво да се направи, защото трябва да има парламент, който да промени закона, за да може да се предприеме изплащането на гарантираните депозити.

Европейската комисия е наясно със ситуацията и по тази причина поиска осигуряването на частичен достъп на хората до средствата, каза Порожанов. Той допълни, че това е изцяло в прерогативите на БНБ, която обаче има правни съображения да не се осигури такъв частичен достъп до средствата на вложителите.

Затова в момента се подготвя законопроект, който ще бъде представен на новия парламент, каза Порожанов.

Дори Брюксел да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради забавеното въвеждане на европейската директива, имаме достатъчно време да се поправим, докато се стигне до съдебна фаза, смята Порожанов.

“Максимално отговорно” към офертата на акционерите

Позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на финансовия посредник EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ, каза Порожанов.

Екип на финансовото министерство е в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите, каза Порожанов.

Той посочи, че в Министерството на финансите няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка. Такива са изпратени и в Европейската комисия, допълни той.

Десет общини с безлихвени заеми за 39 млн. лв.

Десет общини са поискали безлихвени заеми за около 39 млн. лв. от държавата заради блокирани сметки в КТБ, съобщи още финансовият министър.

До момента Министерството на финансите е одобрило отпускането на заеми на пет общини за общо 28 млн. лв. Това са Белица (7.7 млн. лв.), Бургас (11 млн. лв.), Айтос (2.8 млн. лв.), Созопол (4.5 млн. лв.) и Раковски (2 млн. лв.).

Предстои разглеждането на исканията на още пет общини – Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък, които също имат блокирани средства в КТБ.

Общо 17 общини имат блокирани сметки в КТБ за 85 млн. лв., по данни на Националното сдружение на общините. Тези пари са гарантирани с държавни ценни книжа и не се губят. В момента обаче някои общини изпитват недостиг на средства за осъществяване на обичайната си дейност или изпълнение на европроекти. Това е причината държавата да им отпусне безлихвени заеми, които ще бъдат възстановени след като БНБ реши какво ще се прави с КТБ.