Започна строителството на българската част от Южен поток. Това стана чрез официално първото заваряване на шев в газокомпресорна станция от газопровода, който ще мине през България, което бе излъчено пряко в Гранитната зала на Министерския съвет.

Церемонията бе в село Расово, Монтанско.

По-рано премиерът Пламен Орешарски и шефът на Газпром Алексей Милер преговаряха повече от четири часа, за да уточнят детайлите.

„Проектът е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия eвропейски континент. Рисковете от транзита изчезват завинаги. Южен поток е катализатор на икономическия ръст”, заяви Милер.

По думите му страната ни ще получава по-евтин газ по тръбата, като за първи път синьото гориво ще потече през декември 2015 г. Проектът ще бъде финансиран от Русия и в българската територия, като след това сумата ще бъде приспадната от транзитните такси.

Стойността на проекта на българска територия е 3,5 млрд. евро, като според Милер строителството ще осигури 2500 работни места.

Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от Българския енергиен холдинг, се равнява на приблизително 620 млн. евро. Единственото обезпечение по този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България, каза енергийният министър Драгомир Стойнев при разясняването на параметрите на проекта.

Очакваните приходи за периода 2013-2043 година се равняват на приблизително 2.8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България. Годишният лихвен процент по заема ще е 4,25 на сто, каза Драгомир Стойнев. Той призна, че по този въпрос, който е бил обект на спекулации в публичното пространство, са водени тежки разговори, тъй като българската страна не е могла да приеме възможността лихвеният процент по заема на БЕХ да е 8 процента. Договореният лихвен процент е наполовина, изтъкна министърът.

Срокът на погасяване на заема на БЕХ ще бъде 22 години. „Дивидент, който българската компания ще получава. За разлика от това, което е договорено преди – този дивидент да се получава след 15 години, сега се договорихме, че от първата година, когато се запълни капацитетът на газопровода, БЕХ започва да получава дивидент”, каза министърът. Това означава, че приблизително от 2018 година ще започне получаването на дивидент, който само за България ще се равнява на приблизително 715 млн. евро, обясни Стойнев.