Евровотът започва. Гласуването ще протече до 25 май, когато и българи ще отидат до избирателните секции, за да упражнят гласа си. Но първи, в четвъртък, 22 май, гласуват Великобритания и Холандия.

Българските гласоподаватели ще гласуват, за да изберат 17 членове на ЕП. Общо европейците ще изберат 751 депутати за местата в Европейския парламент. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май, неделя, след 24.00 ч. българско време.

За първи път в изборите за ЕП през 2014 г. европейските политически партии ще се конкурират още по-силно една с друга, като всяка от тях трябва да издигне своя кандидат за председател на Европейската комисия. Партиите ще предложат и политическите си програми за следващия програмен период. Това реши ЕП на 4 юли 2013 г. с Резолюция за подобряване на практическите условия за провеждане на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Според Парламента новият подход ще допринесе за по-добрата информираност на хората и по-високата избирателна активност, а политическите партии ще приемат демократични и прозрачни процедури за подбор на своите кандидати за ЕП и за председател на ЕК.

За първи път кандидатите за председател на Европейската комисия ще могат да участват в публични дебати в рамките на предизборната кампания за Европейски парламент, организирани от европейските политически партии.

За първи път на бюлетините за избор на депутати в Европейския парламент трябва да бъдат изписани имената на европейските политически партии, по възможност – и техните лога. ЕП призовава държавите-членки да гарантират тази възможност.

Новоизбраният Европейски парламент ще се събере на учредителна сесия на 1 юли 2014 г.