Висшият съдебен съвет отдели по-малко от 5 минути, за да обсъди плана с мерки по доклада на Европейската комисия. По време на заседанието точката беше отлагана на няколко пъти в дневния ред, за да не отнеме броени минути на членовете на ВСС.

Стана ясно все пак, че Етичната комисия към ВСС се е самосезирала и ще направи проверка по информацията за стотиците хиляди левове на магистрати, които са били вложени в КТБ.

Комисията се е самосезирала, след като синдиците на КТБ оповестиха магистратите, пестили хиляди левове във фалиралата банка. Така и не стана ясно обаче дали проверката ще е за произхода на сумите или декларирането им.

Шефът на комисията Ясен Тодоров видя в информацията политически внушения, отказа да коментира дали има сценарий за свалянето на ВСС, но съобщи, че проверка все пак ще има.

“Като излезе информацията в медиите, с моя резолюция има образувана преписка в комисията. В понеделник членовете на Етичната комисия ще преценят как да процедираме. Неофициално съм го обсъдил с моите колеги. Най-вероятно ще изискаме от синдиците оригинала на този списък, защото, както видяхме, имаше някакви корекции в него. Не съм прегледал списъците от край до край, но видях, че освен магистрати, има и много други вложители, които или са участвали в изпълнителната власт, или са роднини на участници в изпълнителната власт, така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи”, каза Тодоров.

Очаква се след месец Етичната комисия да излезе с някакви резултати от проверката. Тодоров обаче отказа да коментира дали е нормално магистрати да разполагат с толкова много пари, както и как биха могли да бъдат спечелени. Висшият съдебен съвет излезе и с екшън-план като отговор на критериите в доклада на Европейската комисия. От него се разбира, че ще се въвеждат нови правила за работа, както и нови критерии при подбора на кадри.