Колежът на комисарите в Европейския съюз взе решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура ще стане дело всеки момент. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна, която присъства на дарение, което дружеството “Ей И Ес Гео Енерджи” направи на болницата в града, предаде БТА.

Това досега не се е случвало, на нас се падна честта да открием и да следим какво ще се случи оттук нататък, добави министър Михайлова. Тя припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообразието в зони, които са изключително ценни за запазване на дивите птици и степните хабитати. Разрешила е строителство на вятърни паркове, вилни селища и по такъв начин е нарушила както директивата за местообитанията, така и общия европейски закон.

Искра Михайлова смята, че с разширяването на защитената зона “Калиакра”, обявяването на нова защитена зона “Било” за компенсация на хабитатите, забраната на строителството на каквито и да са съоръжения на територията на “Калиакра” и подготвянето на планове за управление на зоната, до осъдителна присъда няма да се стигне.

Според нея това е можело да бъде направено още преди четири години. Повече от три години България е водела преговори с Европейския съюз, обещавала, но не изпълнявала и затова е изгубила доверието на европейските партньори.

Ако ние възстановим доверието и убедим партньорите ни от Европейската комисия, че това, което се поема като ангажимент, се изпълнява в България, мисля, че ще се промени и позицията по отношение на делото, ще бъдат отменени част от обвиненията, смята министър Михайлова.