„Има необходимост от увеличение между 7 и 9 процента в цената на тока – най-вероятно от 1-ви юли. През 2013 г. на три пъти я намалиха, което беше почти изцяло за сметка на енергоразпределителните дружества. За 8 години, от 2006 до 2013 – цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата”, каза в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Калина Трифонова – член на УС на EVN.

Повод за коментара й е изказване на министъра на енергетиката, че цената на тока няма да се променя през 2014-а година. От трите енергоразпределителни дружества пък казват, че ще фалират, ако не се покачи цената на електричеството.

„Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата. Това, което ние казваме, е че за 8 месеца технологичните загуби на дружествата бяха намалени от 15 на 12, после от 12 на 10, и накрая от 10 на 8 процента. Това са загуби, които се реализират в процеса на производство, трансформация и пренос на електричеството. Тези разходи остават непокрити”, заяви Трифонова.

„Ние ще бъдем принудени с минимални средства да поддържаме постигнати добри нива на качество. Може би не догодина, но ако тази тенденция продължи, през следващите няколко години ще има повишение на аварийността. За 8 години целенасочени инвестиции от над 1 млрд. лева успяхме да намалим аварийността с 40%. Годишно трябва да инвестираме 130 милиона лева, за да поддържаме мрежата”, добави тя, като заяви, че негативното възприятие на ЕРП-тата пред обществото се дължи на политическото отношение. „Много е лесно да хвърлиш черна кампания по крайните във веригата, които са в контакт с клиента и събират парите за всички назад по веригата”, завърши Трифонова.