От 1 декември влиза в сила електронен болничен – работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите.

Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „лектронен болничен” и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план, от 1 декември болничният директно ще се изпраща от личните лекари до НОИ по електронен път.

Облекчението за бизнеса ще е огромно, ако се съди по данните на НОИ за изплатените обезщетения за болест – за цялата 2013 г. са изплатени близо 2,4 млн. броя. Електронното подаване на болничния ще е от полза и за самите болни – НОИ ще им превежда парите по-бързо.

Пред гишетата на НОИ всеки месец около 15-то число се извиват опашки – тогава е последният ден, в който работодателите могат да подадат болничните за предходния месец. След 1 декември това ще се промени.

По електронен път личните лекари ще изпращат болничния директно на НОИ. Той ще се регистрира автоматично и ще има уникален номер. Лекарите ще го разпечатват и ще го дават на пациента, за да го представи на работодателя си, а той ще трябва единствено да подава към НОИ по електронен път Приложението с информацията за стажа, заплатата и работните дни в посочения период на служителя.

В крайна сметка, новата система ще доведе до по-бързото изплащане на болничните. „Определено ще се получи съкращаване на сроковете, тъй като към настоящия момент. след като работодателят донесе болничния лист, служителите в НОИ започват ръчно да ги качват в компютъра и да създават база данни, което отнема доста време”, обясни Андриана Печева от НОИ пред бТВ.

Ще се намалят и грешките, които лекарите допускат и заради които се бавят парите от НОИ. Електронният вариант ще има автоматични контроли, които няма да позволят например издаване на болничен за повече дни, отколкото има право пациента.

Годишно всеки има право на 40 дни, за всеки следващ се иска решение на лекарска комисия. „Аз, издавайки болничен лист, ще мога да проверявам лицето колко дни има издадени през годините и ще се застраховаме от грешки”, коментира общопрактикуващият лекар д-р Атанас Пелтеков.

Ако лекарският кабинет се намира на място, на което няма интернет, лекарят ще трябва в срок до две седмици да намери начин да изпрати болничните. До няколко месеца от влизане в сила на промените ще важи и хартиеният вариант, след което ще отпадне изцяло.

Болничните и тяхното изплащане е тема, която вълнува изключително много хората в работоспособна възраст. Най-популярната електронна услуга на НОИ е именно тази, чрез която със специален ПИК код се проверява движението на документите и изплащането на обезщетенията по тях. Само за миналата година, услугата е използвана малко над 2,7 млн. пъти от хората, за да получат информация за изплатените болнични.

До края на тази година пък ще стартира нова услуга – онлайн ще можем сами да изчисляваме прогнозния размер на майчинството, което ще получаваме за първата година на детето.