Европейската комисия (ЕК) ще засили натиска върху Висшия съдебен съвет с настояване за провеждане на прозрачен и честен избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това научи във вторник Mediapool от свои източници в Брюксел. През следващите няколко дни представители на ЕК ще проведат среща с членове на съвета по няколко ключови въпроса. Първият е дали ВСС изобщо има намерение да промени компрометираните правила за избор на шефове на ВКС, Върховния административен съд и главен прокурор.

Източници на Mediapool разказаха, че Европейската комисия следи внимателно как точно ще се развие гласуването. Основен момент е дали кадровиците на Темида имат намерение да провалят първото гласуване, насрочено за 25 септември, за да изберат кандидат за шеф на ВКС след парламентарния вот на 5 октомври. Така те биха могли да се съобразят с новата политическа конюнктура. Това е един от най-спряганите сценарии преди гласуването за председател на съда.

Поводът за притесненията

ВСС вече създаде няколко лоши прецедента по време на избора на главен прокурор. Първо тогавашният премиер Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов публично нахвалиха Сотир Цацаров още преди да бъде официално издигнат за поста. Това създаде силни съмнения за политическа мотивация в действията на съдебния съвет. После ВСС гласува на Цацаров доверие с огромното мнозинство от 18 гласа (от общо 24 членове), което означаваше, че някой от двамата му конкуренти (Галина Тонева и Борислав Сарафов) е бил издигнат като мюре – да прикрие предварително нагласения избор.

Доказателство за това бе, че кандидатурите на Тонева и Сарафов бяха подкрепени още преди гласуването с подписите на общо 10 членове на ВСС. Ако всичко беше честно, то Цацаров нямаше как да събере повече от 14 гласа в своя полза. Така той нямаше да бъде избран, защото щеше да е ясно, че всеки е гласувал за своя кандидат. Той обаче събра 19 гласа.

Веднага след това ЕК излезе с позиция , че е разочарована от действията на ВСС. Цветан Цветанов на свой ред похвали ВСС за “гласуването по съвест  и прозрачната процедура. Процедурата бе толкова “прозрачна”, че ВСС дори не гласува кандидатурите на другите двама кандидати, което бе незаконно. Тонева и Сарафов обаче решиха да не обжалват и впоследствие бяха назначени за зам.-главни прокурори. Малко след това Галина Тонева бе махната.

Гафът и възможността да се прикрие “мюрето” станаха възможни заради използването на електронната система за гласуване в съвета, която не позволява едновременно гласуване на всички кандидатури. Мнозинството във ВСС направи така, че първо да се проведе гласуването за Сотир Цацаров. Той бе избран и всичко приключи.

ВСС предвижда да избере председател на ВКС отново чрез електронната система вместо с бюлетини. Използването на бюлетини дава възможност за равнопоставеност на вота и би могло да предотврати евентуална схема с нагласени кандидати.

Настояването е да се гласува с бюлетини

Европейската комисия смята ясно да заяви на ВСС, че не одобрява плановете да се гласува с електронната система. Представителите на Брюксел ще поставят и въпроса дали има нагласи първият избор да бъде провален, за да се чака подходяща политическа конюнктура.

Засега е ясно, че за шеф на ВКС ще бъде издигната кандидатурата на зам.-председателя на съд Павлина Панова. Тя е подкрепена от сегашния председател Лазар Груев и голяма част от върховните съдии. Неофициално се знае, че неин конкурент ще е другият зам.-председател Таня Райковска. Тя най-вероятно ще се ползва с подкрепа на Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС. И двете се ползват с авторитет на доказани професионалисти и чиста биография.

Въпросът е дали ВСС действително има намерение да избере една от тях или се разиграва театър точно преди парламентарния вот. Във вторник писмо до ВСС с настояване за промяна на правилата за избор на шф на ВКС изпратиха и десет от най-влиятелните български неправителствени организации. Те поискаха да се извърши пълна проверка на системата за електронно гласуване на съвета.

Другият въпрос, който експертите от Брюксел смятат да поставят пред членовете на ВСС е, защо нищо не се прави по темата с компрометирана система за случайно разпределение на делата.

Преди две седмици ЕК излезе с устен доклад за “напредъка” на България в сферата на правосъдието и борбата с престъпността, в който се прави извода, че напредък няма, а съдебната реформа буквално е спряла.