Фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, предупредиха от Европейската комисия.

“В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка “продукт по продукт” какви възможности може да бъдат намерени на други пазари”, съобщи говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт, цитиран от БНР.

Въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно равнище с представители на страните членки. Дотогава, по думите му, се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

“Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект”, каза още Уайт,

Той припомни, че според новите правила за селскостопанската политика комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.