Стотици хора излязоха по софийските улици по повод една година от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Движението по бул. “Цар Освободител” е блокорано.

Демонстрантите по традиция се събраха пред сградата на президентството, като малко след 18.00 часа блокираха движението пред Министерския съвет.

Около 19.00 часа протестиращи тръгнаха на шествие към сградата на парламента.

Демонстранти хвърлиха няколко червени домати и пиратки към сградата на Народното събрание. Те бяха учтиво помолени от органите на реда да престанат. От СДВР съобщиха, че към този момент арестувания няма.

И тази година органите на реда са с характерните жилетки, на които пише „Антиконфликт полиция”.

Малко преди 20.00 часа групичка около трийсетина протестиращи се насочи по жълтите павета към СУ, но те са съпроводени и от толкова полицаи, които най-вероятно ще им попречат да блокират движението в района на Алма матер и Орлов мост.

На този етап по-голяма част от протестиращите се намират пред сградата на парламента.

Полиция и жандармерия следят за опазване на реда по време на протеста, който засега протича спокойно.

Днес се навършва една година от избора на скандалния депутат Делян Пеевски за шеф на ДАНС и началото на протестите в столицата и страната срещу назначаването му.

На 14 юни 2013 година по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Още същата вечер пред Министерски съвет се събраха над 10 хиляди души, като многолюдните протести продължиха месеци в центъра на столица, като основно искане на протестиращите бе “Оставка” на кабинета „Орешарски”.

Година по-късно исканията на хората остават същите. Протестиращите граждани настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори.