68 язовира у нас са в предаварийно състояние, а някои от съоръженията са и без Акт 16. Това стана ясно на конференция, посветена на състоянието на язовирите у нас.

Пред журналисти Асен Личев от Министерството на околната среда и водите поясни, че оценката за критичното състояние на язовирите е направена на базата на оглед, като само за обследването ще бъдат нужни 350 000 лева. Не е ясно обаче дали при обстоен технически контрол няма да се окаже, че има и други съоръжения в бедствено състояние. У нас има над 2200 язовира, като най-проблемни са тези, които се стопанисват от общиините или имат неизяснен собственик.

За пореден път експертите се обявивха за единен орган, който контролира състоянието на язовирите, както и за по-строги мерки за цялостно регулиране на ВиК сектора.

В най-добро състояние са язовирите, контролирани от дружеството към НЕК „Язовири и каскади”. Според експертите в сравнително добро състояние са и повечето съоръжения, отговорността за които се носи от част от ВиК дружествата и от „Напоителни системи”. Над 2000 обаче са малките язовири, обясни Асен Личев от екомиситерството. Сред примерите за язовири с проблеми Личев посочи “Езерче 2” в близост до град Цар Калоян, където през лятото на 2007 година наводнения отнеха живота на осем души.

Част от най-опасните язовири са източени с превантивна дейност. Личев подчерта, че има язовири, които дори нямат Акт 16. В регионалното министерство работят с по-големите язовири.

Според инж. Валентин Анастасов, който е външен експерт към министерството, пък водоемите имат Акт 16, но те са някъде в документацията. “Не са изгубени, не използвайте такива термини. Знаят се номерата, знаят се и датите на приемателните комисии, написани са протоколите, но реално хартията я няма”, каза той. На въпрос на колко от язовирите са загубени “хартиите” на Акт 16, той отговори, че са два. Атанасов освен това каза, че за язовир “Огняново” никога не е издаван Акт 16.

Язовир „Огняново” обаче е под разпореждането на дружеството „Кремиковци”, което затруднява процедурата.

И още един казус – как да се ремонтира язовир „Студена” край Перник? “Всички ремонтни работи в основната си част ще се извършат под вода. Обектът е изключително сложен, деликатен, на много години, има съоръжения, които са амортизирани и трябва да се извърши сериозна рехабилитация, но с цел да не се ограничи и въведе режим в Перник за водоснабдяването на хората от региона, всичко ще се извършва под вода”, обясни Атанасов.

Експертите са категорични, че трябва да има единен орган, който да следи състоянието на язовирите. Нужни са и множество законодателни промени за регулация на цялостния воден сектор. “В Закона за водите няма да разберете за какво става въпрос. В сравнение с 2000 година той прилича на еди Франкенщайн и не знам кой го е издокарал до такава степен”, коментира Личев.

Експертите също така са категорични, че поддръжката и обновяването на ВиК съоръженията и язовирите не трябва да минава единствено през цената на водата. Според тях в следващите десет години тя може да се запази на поносими за населението цени, въпреки че вероятно ще има увеличение.