Гласувах за промяната в Европа. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като упражни правото си на глас в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София.

Той отбеляза, че Европа е обърнала гръб на проблемите на гражданите. Хората ги няма в политиката на ЕС и това трябва да се промени, посочи Станишев. По думите му всички искат да видят отново Европа социална и ангажирана с проблемите на хората.

Гласувах и за България, в която има икономическо развитие, работа, справедливост, хората да почувстват, че техният живот има значение за държавата, че не са й безразлични, заяви още лидерът на БСП.

“Гласувах за това нормализацията в работата на институциите да продължи, да продължи и социално ангажираната политика, да има ново икономическо развитие, нормални условия за бизнес. Гласувах за това нашите деца да останат в България, да живеят нормален живот тук и да имат бъдеще в родината си и съм убеден, че това е възможно”, добави Станишев.

Той призова гражданите да гласуват информирано и добре премисляйки. Лидерът на БСП отбеляза, че имат информации и сигнали за объркване и за заблуждаване. Затова призова гражданите да проверяват внимателно номера на бюлетината на партията, която са избрали, защото имало и близки названия. По думите му на тези избори всяка грешка може да има своите последици.

Нова, модерна политика за възраждането на българската икономика и на българската държавност. За това е дал гласа си

Георги Първанов от Коалиция “АБВ”,

обяви самият той, цитиран от Darik News преди минути, след като упражни правото си на глас в столичното 28 СОУ “Алеко Константинов” в квартал Красна поляна. Бившият президент е убеден, че въпросната модерна политика ще ни постави редом до другите европейски народи така, както го е пожелал Апостола на свободата Васил Левски.

Томислав Дончев от ГЕРБ гласува в родния си град.

Той обясни, че гласува за по-силна България в Европа: “Гласувам за това всяко кътче от България да бъде в Европа. Гласувам срещу страха и апатията. Гласувам не само за настоящото, но и за бъдещото поколение. Очаквам българското общество да покаже, че е в състояние да посочи това, което то иска, а не това, което някой се опитва да му внуши и да му подаде”, добави той.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров

упражни правото си на глас в столичната Първа частна математическа гимназия “Дорис Тенеди”. Минути след като даде своя вот, Сидеров посочи, че е гласувал българските деца да имат за образец български възрожденци, а не личности като Кончита Вурст, както и за това доходите на българските граждани да са равни с тези на останалите европейски страни.

“На първо място, гласувах за това българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст. Второ, гласувах за това да се преборим в евросъюза българите да са с достойни европейски доходи, да не бъдем прецаквани – фондовете и субсидиите ни да бъдат нормални”, каза още Сидеров.

Гласувах с ясното съзнание, че европейският път на България е без алтернатива. Това каза

председателят на ДПС Лютви Местан,

след като даде своя глас в изборите за Европейски парламент в столичната Професионална гимназия по фризьорство и козметика “Княгиня Евдокия”.

Европа е толкова важна за нас, колкото дори трудно можем да си представим, посочи Местан и добави, че е гласувал за европейското самочувствие на всеки един български гражданин и за това Европа да бъде във всяка точка на единна и неделима България.

В отговор на репортерски въпрос

лидерът на ДПС посочи, че бюлетината е сравнително лесна.

Мисля, че няма да затрудни избирателите, каза Местан и допълни, че квадратчето за глас на партията е достатъчно ясно разграничено от кръгчето, с което се упражнява преференцията.

Той оцени кампанията като достатъчно толерантна. Искам да благодаря на всички основни политически сили, че не прескочиха границата на толерантния политически език, каза Местан и допълни, че няма да коментира изключенията.

“Поне основните парламентарни политически сили, разположени в демократичния спектър, мисля, проведоха в сравнителен план най-толерантната кампания”, отбеляза Местан. Той изрази надежда като резултат от тази кампания да има висока избирателна активност. Гласът е най-ценният ни капитал, трябва да го упражним, заключи политикът.

Гражданите да отделят от времето си днес и да отидат до избирателните урни, призова Меглена Кунева. Тя оцени високо възможността за преференциално гласуване и го определи като важна крачка към мажоритарния вот.

“Смятам, че продължава да ни е грижа за държавата и трябва да си го спомним точно днес. Този ден няма да се върне. Знам, че е открит риболовният сезон, но два часа да се върнат по-рано рибарите – не мисля, че е голяма жертва. Знам, че има абитуриентски балове.

Но най-добрият начин да помогнеш на детето си е да гласуваш, а най-добрият начин на тези, навършили 18 години, за да покажат, че мислят за себе си, е да отделят час и да отидат да гласуват”, обясни тя.

Гласувах за истината – това заяви водачът на листата на Синьо единство Надежда Нейнски.

Тя допълни, че въпреки че кампанията е била за избор на хората, които ще ни представляват в Брюксел, тя се е водила като вътрешнополитическа и вероятно това би отблъснало част от избирателите от гласуване.

„Гласувах за истината, надявам се бъде видна. Смятам, че чрез истината можем да решим всички проблеми в България – било на европейски, било на национални избори. Смятам, че проблемите в страната се коренят все още в невъзможността на обществото да изпрати гласа си до онези, които избира.

В крайна сметка ние избираме хора, които могат да защитават интересите на България в европейските институции и в този смисъл смятам, че истината за това кой как се е справил ще бъде изключително важна за определяне бъдещето на страната и възможността й да стои достойно в ЕС”, каза още Нейнски.