ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Причина за това стана позицията на министъра, че линейки не трябва да влизат в ромските махали, докато не се гарантира сигурността на лекарите.

В отговор Москов отново се извини, ако някой е наранен от конкретни думи, но повтори, че е казал истината.

Още в началоно на днешното извънредно заседание на парламента ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов.

„Министърът на здравеопазването каза, че има два нови случая на нападение и побой над лекари и заяви: „Дотук с приказките за това кой какви права има. Ако някой е избрал да живее като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре екипи на Спешна помощ ше влизат само след постигнато споразумение с местните лидери на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация”, коментира от трибуната Турнджер Кърджалиев.

След нападките от страна на ДПС думата взе съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, който очаквано защити министъра:

„Вие, г-н Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да ви попитам аз. Тогава нелепо ли е? Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а чисто плащане, преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави вместо вас тези преговори”.

Последваха нови реплики – този път от страна на лидера на ДПС Лютви Местан:

„При нас ромите водят листи, а не са на 9-то, 10-то място – за цвят и за имитация на интеграция. Това си го запишете”.

От парламентарната трибуна здравният министър отговори на критиките, като повтори, че стои зад истинността на думите си – в ромските гета държавата я няма:

„Няма я от много, много години, в които вие, дами и господа от ДПС, както каза г-н Местан, сте били представители на избори. Да ги представлявате по избори е едно, но да представлявате техните интереси, да сте техният медиатор, така че това общество отново да се включи в държавата, в тези махали да стъпи държавността – това някак си не е ваш ангажимент. Г-н Кърджалиев, за мен е чест ДПС да ми иска оставката”.

Москов ги предупреди, че ще вземе мерки да се спре с насилието над лекари, независимо какви етикети му се лепят.