ГЕРБ ще влизат в пленарната зала само при дневен ред с точки, по които е постигнато общо съгласие. Това съобщи в кулоарите на парламента Цецка Цачева:

“ГЕРБ потвърждава за пореден път – ние сме за произвеждането на референдум, с трите въпроса така, както са поставени от президента, и подкрепени от над 500 000 българи. Ние сме за пряка демокрация, хората на България да кажат какви трябва да бъдат новите изборни правила, за да бъде преодолян корпоративният вот и ниската избирателна активност. Това трябва да се случи и е възможно само след консултации при президента Росен Плевнелиев, насрочени в рамките на КСНС за идния вторник от 09.00 часа”, подчерта Цачева.

Тя подчера, че парламентарната група на ГЕРБ ще участва в пленарна зала само по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание: „Всичко останало, да говорим днес за авторитетна институция, която от една година българските граждани искат оставката й, е несериозно. Ние сме последователни, държим за задължителното гласуване и останалите въпроси, но не считаме, че в този формат в днешния ден без проект за решение от водещата правна комисия и Комисията по гражданско общество щяхме да постигнем някакъв резултат. Затова не влязохме в зала и не направихме кворум и на втория опит, както го правим обикновено”.