До края на годината болничната система трябва да бъде подготвена за влизането на частните фондове, съобщи премиерът Пламен Орешарски на бизнес среща, организирана от Американската търговска камара. Така за първи път премиерът даде поне условен срок за евентуалното подготвяне на влизането на втори стълб в системата на здравеопазването, за което съобщи още миналата година ресорният министър Таня Андреева.

„Ние сме си поставили за цел за тази година да подобрим значително Спешната помощ – това е институция, до която гражданите имат достъп при особено критични случаи и до голяма степен запълва съдържанието на категорията достъп до здравеопазване. Освен това без да имаме надеждно изградена система от Спешна помощ, трудно ще направим други реформи, особено в болничната помощ”, коментира Орешарски.

„На второ място си поставяме за цел да модернизираме системите по лекарствената политика. Третата ни цел, която е и най-амбициозна, да подготвим болничната помощ за достъп на частните фондове в нея. Ако успеем да се справим и в зависимост от степента, в която се справим с тези три ключови цели, не че ще изоставим останалите системи, ще продължим в края на годината с плановете си за следващата година”.

Премиерът подчерта, че здравеопазването е другият им приоритет, изключително важен: „В него се нуждаем от много по-сериозни реформи, отколкото в останалите сектори”.