Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи отчита приходната агенция.
Според декларираното към края на февруари, най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та.

Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична – данъкоплатец номер едно през 2012-та печели 14 милиона, а за 2013-та – 4 милиона.

От справките на НАП става ясно че дори да съберем накуп парите, спечелени от първите трима за миналата година, пак не можем да стигнем спечеленото от първия за 2012-та.

Причините за огромния спад в отчетения до момента доход на богаташите биха могли да са две – срив на икономиката и съответно ….”и богатите плачат”. Или пък – укриват доходи, за да платят по-малко данъци. Остава другата възможност – дали данъците и осигуровките, които плащат са им твърде високи?

Още по-драстични са разликите, ако сравняваме с данъкоплатец номер едно за миналата година и онзи от 2009-та – там става въпрос за рекордните 17 милиона. Всъщност, в годините назад данъкоплатец номер едно никога не е отчитал под 10 милиона.

По информация на Нова телевизия на челните 1-2 места през последните години никога не застават познати лица. И още един парадокс – в класацията на богатите за пръв път попадат жени през 2012-та. И двете дами запазват местата си в класацията и за 2013-та година, въпреки срива при данъкоплатец номер 1.