Ръководството на МВР няма възможност да установи самоличността на маскиран полицай, който превиши правата си по време на масово събитие, например.

Това става ясно хода на дисциплинарното производство срещу Веселин Денчев от специализираните полицейски сили, съобщи “Дневник” в понеделник, позовавайки се на решение на Административния съд в София град, с което наказанието му за побой над протестиращ е било отменено.

Денчев е единственият униформен, който бе даден от прокуратурата на съд след нощта на 23 срещу 24 юли, когато органите на реда направиха безуспешен опит да изведат от парламента депутати и министри с автобус през тълпата. Тогава се стигна до хаотично разпръскване на демонстрантите със сила и заплахи.

По време на проверката, която между другото е назначена чак две седмици след злополучните събития, например е изготвена справка за събитията. Тя е приложена по делото в два екземпляра.

Съдът обаче констатира, че в уж идентичните екземпляри има множество разлики. Били са объркани датите на събитието – вместо юли е записано, че събитията са през юни. Различни са и вменените на Денчев нарушения – в единият екземпляр пише, че в противоречие с нормативните изисквания той е прикрил самоличността си с бяла маска, а в другият – че е използвал правомерно помощни средства (гумена палка), но не е изготвил докладна записка за това.

От решението става ясно, че всъщност нито един от полицаите, които са участвали в операцията, не е изготвил такава докладна, въпреки че са имали законово задължение да го направят, а използване на помощни средства в нощта на белия автобус със сигурност имаше.

Най-големият проблем, който става ясен от съдебното решение и доклада на дисциплинарна комисия, е, че тя хем приема, че Веселин Денчев е полицаят с бялата маска от кадрите на бТВ, хем, че “не може със сигурност да посочи, че именно полицай Веселин Денчев е лицето с поставена бяла маска, което е заснето на репортажа на бТВ”.

Самото вътрешно министерство се е съгласило с доводите на съда и не е обжалвало съдебното решение.

Делото срещу Денчев пък бе насрочено за понеделник, но бе отложено от съда за октомври. Подсъдимият отказа коментар пред медиите. Според обвинителния акт Денчев е превишил властта си на полицейски служител и без предупреждение нанесъл удари с каучукова палка по главата и по дясната мишница на протестиращия Кирил Димов. Вследствие на това на Димов е нанесена лека телесна повреда, пише още “Дневник”.