Очаква се днес да стане ясно ще скочи ли данъкът за старите автомобили. Депутатите от Бюджетната комисия ще разгледат на второ четене промените при местните данъци, които предвиждат данъчни отстъпки да има само за по-новите коли с евростандарти от 3 до 6, съобщава Нова тв.

Най-ощетени ще са собствениците на автомобили, произведени преди 2000 година. Те досега ползваха 50 процента отстъпка заради това, че са с катализатор. В конкретния пример при 150 лева данък – реално тази година са внесени 75 лева. От догодина обаче това няма да е достатъчно и ако нямат и нужния евростандарт ще плащат целия данък.

Така ще се наложи двойно повече да плащат собствениците над 1 милион коли. За да избегнат това, депутатите обмислят и догодина да се ползват преференции за по-стари коли. Вариантите са няколко. Отстъпката да е например 20 или 30 на сто. Но ще намалява, докато отпадне.

Народните представители от Бюджетната комисия ще решават кой вариант да се приложи, както и как ще се доказва наличието на катализатор въобще.