„Проектът за наказателен либерализъм не ми допада – това не е удачна мярка в нашето общество. Аз съм дори за смъртното наказание”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Ангел Джамбазки от ВМРО.

Той коментира предложенията за нов Наказателен кодекс, сред които е идеята да се отмени най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

В същото време „Зелените” твърдят, че в промените има текстове, които застрашават свободата в интернет. Ако например някой е заснет на протест и снимката е публикувана в социалните мрежи, се предвижда това да бъде наказуемо.

Според Джамбазки всяко съсловие ще излиза с някакви въпроси – хората, които защитават животните, също имат възражения.

„Голяма част от хората, които се занимават с наказателно право, твърдят, че след пет години лишаване от свобода, едно лице не се превъзпитава повече по никакъв начин. Тоест, доживотен затвор без право на замяна не цели превъзпитание, а да запази обществото”, категоричен е Ангел Джамбазки.

Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба „Сигурност”, попита има ли значение какво пише в закона, когато по думите му той не се прилага еднакво за всички:

„Наказателният кодекс се прилага в зависимост от финансовото състояние на лицето, както и дали то има политическа протекция. Проблемът е в системата. Зинаида Златанова на шестия месец от управлението си реши, че ще покаже кой е министър на правосъдието. Това не беше ясно досега”, коментира Атанасов. Той подчерта, че проблемът е в тежката деформирана и корумпирана съдебна система, а не в законите.

Има една прослойка в обществото, за която няма закони, категоричен е бившият директор на Националната служба „Сигурност”.