Депутатите ще разгледат върнатия от президента Закон за МВР. Държавният глава Росен Плевнелиев върна преди седмица текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство.

Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

В проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица в петък като първа точка се предлага да бъдат обсъдени персонални промени в кабинета “Орешарски”. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова беше избрана за евродепутат от листата на ДПС. На нейно място от ДПС предложиха Станислав Анастасов. В дневния ред за петък е включена и точка “прекратяване на пълномощията на народни представители”.

В проектопрограмата за тази седмица е още първото четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Депутатите ще обсъдят на второ четене и изменения в Закона за защита на конкуренцията, в Закона за защита на потребителите и в Закона за подземните богатства.

В проектопрограмата е и продължението на второто четене на законопроекта за защита на растенията, както и второто четене на промени в Закона за автомобилните превози. Депутатите ще разгледат и проекторешение за удължаване на срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция “Митници” Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

В петък е предвиден и редовен парламентарен контрол.