Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се замразяват условията за пенсиониране от началото на следващата година и отпада възрастта за пенсия за военнослужещите.

Поправките предвиждат още въвеждане на възможност за предсрочно пенсиониране с намален размер на пенсията при недостиг на до 2 години стаж или възраст и спиране на увеличаването на стажа и възрастта за категорийните работници. Тези 2 поправки обаче бяха отхвърлени от социалната комисия миналата седмица.

Според законопроекта замразяването на възрастта и стажа за третата категория на труд се въвежда за неопределен период от време. Преди няколко дни социалният министър Хасан Адемов заяви, че ще бъде предложено отменяне на тази поправка, тъй като в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване е регламентирано, че замразяването ще важи за една година.

Друг спорен момент е предсрочното пенсиониране. От БСП настояват то да бъде възможно при недостиг на до 2 години стаж или възраст, но миналата седмица депутатите от ДПС не подкрепиха този вариант по време на комисията. След това депутат от БСП заяви, че е постигната нова договорка за предсрочно пенсиониране при недостиг на една година възраст, но с нужния стаж. Информацията за договорка беше отречена от министър Адемов и от шефа на социалната комисия Корнелия Нинова.

Не е ясно и как ще бъдат гласувани условията за пенсиониране на миньорите, тъй като замразяването им от догодина не получи подкрепа по време на комисията. Ако това се случи и днес, възрастта и стажът за тях ще се вдигнат с 4 месеца от януари. Днес ще заседава и парламентарната социална комисия.

Ще бъдат разгледани промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с въведения в Кодекса на труда отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст. Промените предвиждат този вид отпуск да се зачита за осигурителен стаж, да служи при изчисляване на различни видове обезщетения, а осиновителят да има право на парично обезщетение за периода на отпуска. Законопроектът влиза в сила от 1-ви януари догодина.