Заседанието на парламента, на което трябваше да се обсъди референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев за изборните правила, се провали.

След два неуспешни опита за кворум, следващото заседание беше насрочено за петък. И при двата опита депутатите от ГЕРБ и Атака не бяха в пленарната зала.

На днешното заседание парламентът трябваше да разгледа предложението на държавния глава за провеждане на референдум за задължително гласуване, мажоритарен и електронен вот.

След като стана ясно, че депутатите днес няма да работят, председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че е готов да свика извънредно заседание: „В петък ще има гласуване по проведените разисквания по вота на недоверие, насрочено е. Денят трябва да започне с това, ако има кворум. Ако тези, които са поискали вота на недоверие ги няма, няма да има гласуване. Веднага след това мисля да предложа да разгледаме референдума. Много интересно ще бъде – тези, които искат вота на недоверие, дали ще дойдат да го гласуват и тези, които искат да се разгледа въпросът за референдума, ще бъдат ли в пленарната зала. Другото са приказки за пред вас”.

Малко след провала на заседанието Цецка Цачева обясни, че ГЕРБ ще влиза в пленарната зала само за точки, по които има постигнато пълно съгласие: „Ние сме последователни, държим за задължителното гласуване и останалите въпроси, но не считаме, че в този формат в днешния ден без проект за решение от водещата правна комисия и Комисията по гражданско общество щяхме да постигнем някакъв резултат. Затова не влязохме в зала и не направихме кворум и на втория опит, както го правим обикновено”.

От БСП обвиниха ГЕРБ в саботаж на заседанието и за пръв път дадоха параметрите на исканото от тях задължително гласуване. „Вчера в Комисията по правни въпроси в повечето случаи ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно. Нашата позиция е, че тези въпроси трябва да бъдат обсъдени сериозни. По тях да има разделно гласуване. Ние обявихме в каква насока ще бъдат нашите редакции. След като беше заявена принципна подкрепа за задължителното гласуване, там се предвижда за какви избори да се отнася, какъв да бъде обхватът на българските граждани и как тази мярка да бъде направена ефективна”, коментира Янаки Стоилов от левицата.

Според лидера на ДПС Лютви Местан уж всички искат референдум, но май „не съвсем”: „Ако са искрени в тезата си, парламентът да приеме решение за референдум и той да се проведе в законно установените срокове, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното – да се осигури кворума в пленарната зала, за да е възможно въобще разискването и взимането на това решение”.

Единствено от Атака не взеха отношение по темата и не стана ясно дали смятат да влизат в пленарната зала от тук нататък.