Неуспелият председател на ДАНС, отказал се евродепутат и медиен магнат Делян Пеевски няма да се върне на работа в столичното следствие, а отново ще става депутат в Народното събрание, което рядко посещава.

На 25 юли Пеевски е пратил уведомление до Висшия съдебен съвет (ВСС), че “няма да подава молба за встъпване в длъжност “следовател” в следствения отдел на Софийската градска прокуратура”, съобщи в.”Сега” като се позова на ВСС. Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведения. Действията на Пеевски са трудно обясними, тъй като законът не изисква той да информира съвета за бъдещите си планове, при това 10 дни преди разпускането на парламента, посочва изданието.

Успелият млад мъж на 33 години междувременно е номиниран за пореден път за водач на листата на ДПС в Пазарджик, съобши в.”Марица” като се позова на областния лидер на партията Юмер Хамза. Пеевски е посочен за водач на листата от всичките 9 общини от избирателния район на Пазарджик, където ДПС има структури.

Освен Пеевски номинации има и бившият вече министър на младежта и спорта Мариана Георгиева, както и досегашният народен представител от района Сергей Кичиков.

Пеевски е бил два пъти депутат – в 41-ото и в 42-то Народно събрание, като винаги е избиран от Пазарджик, където беше водач на листата на последните парламентарни избори. Той бе номиниран и от всички структури на партията за евродепутат, спечели мястото и се отказа в полза на Искра Михайлова, която в момента е председател на комисията по “Регионално развитие” в Европейския парламент – най-високата позиция, заемана от българин до момента.

Юмер Хамза и Зехра Алиш също са били сред посочените от всички структури, но са си направили отвод.

“Към момента има 12 номинации за листата на ДПС в нашата област. Те са подредени по азбучен ред и изпратени в централата, където ще бъде направена окончателната подредба на кандидат-депутатите”, каза Хамза.

До 10 август е срокът за провеждане на разширени общински конференции за определяне на номинации, а на 15 август изтича срокът, в който те трябва да бъдат представени от цялата страна в централата на ДПС.