Косвените доказателства са напълно достатъчни, за да бъдат осъдени тримата подсъдими по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това е основният аргумент на прокурор Антония Близнакова, с който тя поиска от Софийския апелативен съд (САС) отмяна на оправдателните присъди по делото.

Същевременно прокурор Близнакова призна, че в обвинителния акт няма преки доказателства за вината на Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.
С това прокуратурата даде знак, че няма да се откаже от делото, въпреки че то се води повече от 14 години.

В средата на февруари Софийският градски съд произнесе оправдателните присъди за тримата подсъдими. Съдия Владимир Астарджиев обяви, че няма нито едно пряко доказателство, което да ги уличава.

Той говори още за пълно бездействие на разследващите по делото, техния крещящ непрофесионализъм, както и за прикриване на оневиняващи доказателства за тримата изправени на съд.

Заради непрофесионалните действия на разследващите не са били установени часът на смъртта, оръжието и мотивите, по които подсъдимите биха пристъпили към ликвидирането на Георгиева. Съдия Астарджиев допълни, че от материалите по делото остава с впечатлението, че “сякаш следователите са се боели да разследват”.

Прокурорът на първа инстанция Момчил Момчев се оправда, че не той е писал обвинителния акт, а друг негов колега.

Адвокат Гаврил Благоев, който защитава Димитринка Атанасова, каза, че след края на делото ще сезира и Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради продължителността на процеса.