Софийският апелативен съд (САС) спря в сряда делото за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината е придобитият от него нов имунитет като депутат от 43-ото Народно събрание (НС).

Това е втория процес срещу политика, който временно е стопиран, след като в средата на октомври Софийският градски съд (СГС) направи същото и по отношение на делото срещу Цветанов за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР.

Апелативните съдии Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов приеха, че процедурата по свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ трябва да бъде изпълнена отново, позовавайки се на решение на Конституционния съд от 1992 г., според което наказателната неприкосновеност се премахва само в рамките на съответното НС.

САС допълни още в решението си, че е недопустимо народният представител предварително да се откаже от имунитета си, както декларира неведнъж самият Цветанов, тъй като това се случва във връзка с конкретните обстоятелства и обвинения, посочени от главния прокурор в искането му до парламента.

Ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров вече на няколко пъти обяви, че ще поиска имунитетите на няколко депутати от новия парламент, сред които Цветанов и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Главният прокурор изчакваше 43-ото НС да започне работа, което стана факт преди десетина дни.

След края на съдебното заседание в сряда адвокатът на бившия силов министър – Менко Менков, коментира, че клиентът му е запознат със съдебната практика в тези случаи, но въпреки това е настоявал делата му да не бъдат спирани, а да продължат, за да изчисти името си.

“Понякога желанията и намеренията на защитниците се разминават с очакванията”, добави лаконично адвокатът, запитан защо е настоявал пред съда да вземе предвид желанието на клиента му процесът да продължи въпреки придобития от него имунитет.

По казуса с длъжностното присвояване прокуратурата твърди, че Цветанов е отклонил над 50 000 лева от бюджета на вътрешното министерство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт 12 000 лева са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов е обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов. Той обаче бе оправдан от СГС по тези обвинения на 26 май т.г.

Срещу зам.-председателя на ГЕРБ се води и трето дело – за подписани от него общо 6 отказа за подслушване на Орлин Тодоров, които вече са били разрешени от съда. По този казус Цветанов получи 4-годишна ефективна присъда на първа инстанция на 29 май т.г. Очаква се това дело също да бъде спряно от САС, който го е насрочил за разглеждане за 12 ноември.