Делото срещу Октай Енимехмедов за атентата срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е насрочено за 25 юни в Софийския апелативен съд (САС).

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Октай Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

Делото в САС е след протест на прокуратурата, която протестира присъдата именно в частта, с която Софийския градски съд приема, че няма доказателства за опит за убийство.

На VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма и го насочи в главата на Доган.

Пистолетът обаче засече, а Доган изблъска ръката на младия мъж. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу нападателя.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 13 март същата година Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.