Зам.-председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и Таня Райковска, номинирани за шефския пост в съда на мястото на проф. Лазар Груев, декларираха в сряда, че нямат никакви съмнения в честността на процедурата по избор, открита от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Те изпълниха ангажимента си пред медиите да дадат съвместна пресконференция, преди да се явят на първото по рода си изслушване пред колегите си в Съдебната палата. Изборът на нов председател на ВКС ще се проведе на 25 септември, като едната от тях трябва да събере минимум 17 гласа подкрепа.

Изявленията на Панова и Райковска си приличаха по това, че бяха подчертано умерени, като и двете се стремяха да не дават категорични отговори, нито да коментират публично известния факт, че ВСС отдавна е разделен на мнозинство и крехка опозиция, което обикновено предопределя подобни ключови избори.

“Когато човек тръгва на някакъв конкурс, той трябва винаги да бъде убеден, че правилата на този конкурс ще бъдат справедливи и честни”, лаконична бе Панова.

“Надявам се на честност на избора, надявам се действително на това, че въпросът ще бъде решен на 25-и в резултат на нашите изслушвания пред ВСС и не смятам, че към момента мога да се съмнявам в честността на процедурата и на бъдещия избор”, допълни председателката на Наказателната колегия във ВКС.

Райковска пък посочи, че ако не е била предварително убедена, че конкурсът ще бъде честен, изобщо не би се съгласила да бъде номинирана: “Според мен нищо тайно, нищо задкулисно не се случва, познавате ни, виждате ни, слушате ни, даваме интервюта, които напоследък зачестиха с оглед въпросите, които ни задавате, ще се явим пред колегите, ще се явим пред ВСС. Така че мисля, че няма какво да крием. Аз се надявам, че всичко ще приключи в рамките на едно равностойно състезание”.

Подобни мнения те изразиха и по отношение на електронната система за гласуване във ВСС, около която от години витаят множество съмнения, че е манипулируема, както и че не запазва тайната от вота на съдебните кадровици. Съдия Панова напомни и че през лятото председателят на Етичната комисия към съвета Ясен Тодоров направи серия демонстрации на системата пред журналисти, посланици и представители на неправителствения сектор.

“Предполагам, че е успял да убеди представителите на НПО и поканените посланици в това доколко надеждна е електронната система за гласуване. Този въпрос беше повдигнат и по време на гласуването за главен прокурор. Очевидно той тлее във ВСС и аз смятам, че ако има някакво съмнение, то трябва по експертен път да бъде отстранено всякакво съмнение дали тази система може да бъде манипулирана, дали може да се наруши тайната на гласуването”, лаконично продължи тя, без обаче да конкретизира дали самата тя е била убедена в сигурността на системата за електронен вот.

Все пак добави, че след като ВСС е преценил, че може да я ползва, тя няма основания да се съмнява, че това би било проблем при избора.

“Най-важни са законите и правилата. След като ВСС е посочил изрично, че ще се гласува електронно, той трябва да ни убеди, че действително изборът ще бъде честен. Ние видяхме, че имаше подобна демонстрация пред обществеността и нямам основания да добавя нещо повече от това, което каза г-жа Панова, защото всеки четвъртък ВСС избира магистрати. За мен по-скоро въпросът е такъв – дали ще бъде на хартиен носител с отбелязване, дали ще бъде по електронен път, ако ние сме сигурни в системата, че вярно отразява резултатите, тогава по-важно е как ние ще убедим членовете на ВСС в едно публично изслушване и те да преценят кой е по-достойният кандидат за председател”, заяви от своя страна съдия Райковска.

Нито една от двете обаче не пожела да отговори конкретно на въпроса дали би се оттеглила от конкурса, ако се стигне до ситуация, в която и двете номинирани не събират необходимите им 17 гласа. Идеята е, че така изборът все пак няма да се отложи за неопределено време. Този въпрос бе поставен сред 15-те питания към Панова и Райковска, предварително събрани от колегите им от ВКС и публикувани от сайта “Правен свят”. В крайна сметка обаче той не бе зададен при последвалото им изслушване.

Пред журналистите пак двете изразиха сходни мнения – че не са се кандидатирали сами за поста, което означава, че “когато един човек е номиниран от членове на ВСС, е морално обвързан с тези хора”. Панова дори посочи, че едно евентуално оттегляне от процедурата не би имало процесуална стойност.

Двете запазиха по-скоро неутрални позиции и по един от актуалните въпроси за съдебната реформа през последните седмици – предложението за разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегии по кадровите решения. Идея на редица неправителствени организации, която срещна отпора на асоциациите на прокурорите и следователите, както и на конкурентната на Съюза на съдиите в България (ССБ) организация – Българска съдийска асоциация. Според Панова и Райковска този въпрос трябва да бъде обсъден широко в магистратските среди преди да се мисли за конкретни законодателни промени.

Помолени да коментират имотното си състояние, както и дали се опасяват, че то би могло да се използва за дискредитирането им, двете посочиха, че всичко е описано в публичните им имотни декларации.

“Не обичам белите покривки, не ходя по коктейли. Водя затворен живот, от което страда семейството ми”, заяви Таня Райковска. По думите на колегата й Панова “не сме богати, не сме и бедни, работим в съдебната система – възнагражденията ни не са ниски в сравнение с останалите”. И двете заявиха, че не са получавали съвети от председателя на ВКС проф. Лазар Груев, както и че никога не са им предлагали рушвет или облага срещу конкретно решение.

Съдия Павлина Панова бе номинирана за шефския пост във ВКС от Камен Иванов (съдийска квота, съдия от САС), Галина Карагьозова (парламентарна квота, БСП), Юлия Ковачева (съдийска квота, съдия от ВАС), Юлиана Колева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ) и Калин Калпакчиев (съдийска квота, съдия от САС). Тя официално получи и подкрепата на проф. Груев.

След нейното издигане стана ясно, че съдия Таня Райковска също ще се включи в надпреварата. Тя бе издигната с гласовете на Светла Петкова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Мария Кузманова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Милка Итова (съдийска квота, преди това съдия от СГС), Каролина Неделчева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ) и Даниела Костова (съдийска квота, преди това съдия в Окръжен съд – Варна), които са част от доминиращото мнозинство във ВСС.

Първо обаче бе внесена номинацията на Райковска. Редът на внасянето на кандидатурите има голямо значение при сегашните компрометирани процедурни правила на ВСС. Това означава, че кандидатурата на Райковска ще бъде подложена на гласуване преди тази на Панова и мнозинството, което застава зад нея, ще има възможност да консолидира подкрепата си.