Чрез новия Наказателен кодекс ще се отнемат от хората шкафове на повече от 50 години, придобити по наследство, предупреди скулпторът Велислав Минеков, член на Изпълнителния съвет на партия Движение “България на гражданите” (ДБГ) в четвъртък. Той предложи произходът на артефактите с изключителна стойност за националната култура да се доказва в съда, “както е по цял свят”.

Минеков обясни, че в Закона за културното наследство и в НК има редица текстове, които “удрят малките колекционери, творците и гражданите, притежаващи семейни културни ценности, а не недосегаемите колеционери”, в чиито големи колекции, по думите му, по-често се случва да има предмети с необяснен произход.

Наказателният кодекс предвижда до 4 години лишаване от свобода за притежание на нерегистрирана и неидентифицирана културна ценност и така, препращайки към Закона за културното наследство, в който няма ясно определение какво е културна ценност, се получава омагьосан кръг, в който всеки може да бъде преследван за всичко, обясни Димитър Делчев от юридическия екип на ДБГ.
Според художника Людмил Веселинов изискването за регистрация на всяка наследена вещ с културна стойност създава “пълен административен хаос в идентификацията”.

Художникът и галерист Диана-Мария Райнова допълни, че по новите текстове в престъпление ще могат да бъдат уличавани възрастни хора, притежаващи предмети с висока стойност, които не могат да идентифицират, защото цената на регистрацията е непосилна за пенсиите им.

Тя определи като унизителни процедурите по оценка на произведения на изкуството, която всеки автор, който желае да изнесе работите си за изложба, трябва да прави срещу 15 лева на творба. Срещу тези пари той получава документ от собствената си държава, че произведенията му не са ценни и това ги прави възможни за изнасяне в чужбина, обясни Райнова.

България е единствената европейска държава, в която авторите следва да пренасят физически творби, скулптури и картини с човешки и монументален ръст, например, до офиса на комисията, за да получат заветната бележка, че творбите им не струват, посочи Велислав Минеков и настоя режимът незабавно да бъде прекратен.