Проверките за съмнително финансиране и данъчни престъпления срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и новия политик Николай Бакреков са пред финал. Това стана ясно в четвъртък от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира пред журналисти проведения преди ден разпит на част от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто шеф и собственик Цветан Василев фигурира заедно с Пеевски и Бареков в сигнала на “Протестна мрежа” за “организирана престъпна група” между тримата.

Главният прокурор не ги назова по име, говорйки за “първото, второто и третото лице”.

“Проверката на едното лице е на фаза разпит (тук медиите разпознаха Цветан Василев), проверката за второто лице (Делян Пеевски) е почти пред финализиране на данъчните проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице (Николай Бареков)”, информира главният прокурор с уточнението, че срещу третото лице има и друг сигнал, по който се работи. Той е свързан с изборите и съмненията за финансиране на неговата формация.

“Аз го казах и преди: моля, имайте предвид, че в дейността сме зависими от други институции – това са Националната агенция по приходите, с която действията са повече от добри и на второ място БНБ”, каза Цацаров.

Неофициално от прокуратурата допълниха в четвъртък, че вече са разпитани 12 души от Корпоративна търговска банка без мажоритарния й собственик Цветан Василев. Причината е, че той е в чужбина, но ще бъде разпитан веднага, след като се върне. Показания пред следовател са дали не само членовете на ръководството на КТБ, но и други служители, например архиварите, служители, разрешавали кредити и други.

От КТБ в четвъртък разпространиха съобщение до медиите, че “в рамките на своята компетенция и задължението за съдействие по закон, представители от ръководството на КТБ АД са предоставили сведения по поставени въпроси от прокуратурата като свидетели”. “Не сме запознати дали поставените на представителите на КТБ АД въпроси имат общо със сигнала на “Протестна мрежа“. КТБ АД винаги е работила прозрачно и при спазване на всички закони. По тази причина ще предостави цялата необходима информация и ще окаже пълно съдействие на разследващите органи”, уверяват от банката.

Проверката срещу тримата започна в края на февруари по сигнал на “Протестна мрежа” за съмнително финансиране и данъчни престъпления. Случайно или не съобщението на прокуратурата за извършените разпитите в КТБ съвпадна с политическия трус по върховете на държавата и информациите за разрив в отношенията на Делян Пеевски с Цветан Василев.

“По трите лица, по които има проверка, ще имате информация, когато проверката приключи. Проверката по отношение на едното лице е напреднала доста”, каза Цацаров, без да назове Цветан Василев. Той допълни, че няма да говори за резултати, преди проверката да приключи.

Сотир Цацаров потвърди, че съпругата на лидера на БСП Моника Станишева също е била разпитвана в сряда във връзка със скандала “Хохегер”. Информацията по нейния случай отвисява в държавното обвинение вече година и половина, след като прокуратурата бе сезирана от предходното Народно събрание.

“Била е разпитвана (Моника Станишева), защото има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба,с която тя поставя искане да бъдат проверени всички твърдения. Проверката върви с определени указания на наблюдаващите прокурори”, каза Цацаров.

Случайно или не, разпитът идва в момент, когато управляващата коалиция БСП -ДПС се разпада и сдава властта, а съпругът на Моника Станишева видимо губи позиции.

В отговор на въпрос защо проверката се влачи вече година и половина, главният прокурор каза: “Вие искате от мен да действам като ръководител на движение на гара”.