Централната избирателна комисия ще предаде сигналите за злоупотреба с лични данни в подписките в подкрепа на партии на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата. Това съобщи пред бТВ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Това са компетентните органи, които ще установят има или не нарушения.

Според нея опасностите са преувеличени, тайната на вота не е застрашена, а всички партии са представили повече от необходимите 2500 подписа.

Въпрос на законодателно решение е как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис, каза Нейкова като според нея мястото на такава регулация не е в Изборния кодекс. Говорителят цитира текст от нормативния акт, който възлага на ЦИК да осигури възможност на всеки гражданин по ЕГН да установи в коя подписка фигурира.

Според нея няма нищо нередно в справката на ЦИК, която е подобна на справките, които се правят чрез сайта на Националната агенция за приходите.

Нейкова уточни, че има партии, срещу които няма сигнали, а подписките за независимите кандидати ще се проверяват след 20 април.

Проверката се извършва от ГРАО, където са предадени списъците на хартиен и на електронен носител.

Музикантът Светльо Витков, който е лидер на партия „Глас народен” каза, че не може да носи отговорност за това, че някой недоброжелател е злоупотребил с чужди данни и че самият той е гневен и възмутен от това, че партията му е замесена.