Земеделският министър Димитър Греков беше бламиран в искането си за смяна на директора на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с мотива, че бавят разплащания по Програмата за развитие на селските райони. Както се очакваше, свиканото от Греков в четвъртък следобед заседание на управата на фонда се провали, тъй като не успя да събере кворум.

 

Агроминистърът обаче не се отказва и ще иска нова среща на съвета на ДФЗ в понеделник сутринта.

 

“Втори месец не сме провеждали заседание. Безпрецедентна е липсата на изпълнителния директор на ДФЗ”, заяви Греков пред журналисти, след като стана ясно, че заседанието не може да се проведе.

 

Той продължава да твърди, че иска оставките на шефа на фонда и заместничката му заради забавени плащания по Програмата за развитие на селските райони. Вече около 30 общини се оплакали от това, в понеделник най-вероятно ще бъде представена справка и за много други земеделски производители, които не са си получили средствата, каза Греков.

 

“При нас ежедневно идват хора и министърът е този, който трябва да помогне, онази връзка, която е необходима да направи с фонда да им помогне, за да може да си придвижат съответните проекти. Тук не става въпрос за някакъв натиск”, каза още Греков, който предишния ден бе обвинен от шефа на ДФЗ, че оказвал натиск за разплащане на проект на негова фирма.

 

Така Николов и Александрова остават начело на фонда, за който се твърди, че ДПС иска да овладее ръководството му.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче заяви по-рано през деня, че министър Греков и да иска не може да кадрува във фонда и призова журналистите да поискат справка за подобни твърдения, след което, според него, ще оттеглят тези въпроси. “Когато чуя въпрос за ДПС назначенията като мека форма за преяждането с власт, ще отговарям с “дайте факти”, каза Местан.

 

“За фонд “Земеделие” всичко живо е за арест, не знам какво се колебаят още, има ли ДАНС, има ли МВР. Като ги слушах – всички са да си отиват”, заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък.

 

Самите шефове на ДФЗ пък твърдят, че с искането на оставките им земеделският министър Димитър Греков търси начин да измести вниманието от основния проблем – че от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони и така са застрашени над 2 млрд. евро за тази и миналата година.

 

Това е “един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България”, коментира зам.-директорът на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Виолета Александрова в четвъртък пред бТВ.
 

На общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.
 

Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г., заявиха шефът на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Александрова.

 

Министърът на земеделието Греков поиска оставките им с мотив, че има “много оплаквания” към тяхната работа. Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши в четвъртък дали да освободи Николов и Александрова. Според двамата, заседанието не е свикано коректно. Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило.

“В последните няколко седмици се подменят членове на Управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС”, посочи Александрова. По думите й самият министър е от квотата на ДПС.

 

Мирослав Николов повтори твърденията си, че Димитър Греков “много живо” се интересувал от резултатите на фирма “Греком”. В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.
 

Двамата не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. По думите им Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.
 

Според обясненията на Николов и Александрова, в случая с “Греком” имало забавяне заради проблем с проекта – липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.

 

По повод обвиненията, че ДПС кадрува чрез него в земеделското министерство и прави свои назначения, министър Греков обясни в парламента, че единственото назначение било от миналата седмица, когато временно сложил на мястото на зам.-министъра си Валентина Маринова, която била в болнични, главният секретар Ася Стоянова. Греков заяви, че на заседанието на управата на ДФЗ в четвъртък ще присъства Маринова и други промени не са извършвани.

 

Промените, които се налагат, са свързани единствено със смяната на министър Искра Михайлова (тя бе министър на околната среда, но стана евродепутат – бел. ред.), подчерта той. “Няма други промени и не сме правили такива”, посочи Греков по повод състава на УС на ДФЗ.
 

Министър Греков потвърди, че е изискал пълен отчет за едногодишната дейност на изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” и на заместниците му и се надяват те да дойдат при него, макар по медиите да са казали, че няма да дойдат. “Аз съм направил всичко възможно”, подчерта Греков.