Девет авторитетни граждански организации поискаха промяна на правилата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Ключовият избор стои в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото мандатът на сегашния председател Лазар Груев изтича в началото на ноември тази година.

Неправителствените организации искат ВСС да гарантира възможността съдийските колегии на двете върховните съдилища (ВКС и ВАС) да участват в процеса по излъчване и изслушване на кандидатите за техни шефове. Другото искане е да се създадат гаранции за високите професионални и ръководни качества на избраниците.

Третото настояване е ВСС да създаде процедура за “наистина задълбочена проверка на всички възможни разумни съмнения в почтеността на кандидатите”. Последното искане е изборът да става с интегрална хартиена бюлетина.

Всичко това не се случи по време на последните избори за главен прокурор (Сотир Цацаров) и председател на Върховния административен съд (Георги Колев). Тогава неправителственият сектор и Европейската комисия излязоха с критики към ВСС.

“Изборът на председател на ВКС е от ключово значение за съдбата на съдебната реформа в България. Процесът по определяне на ново лице на Върховния касационен съд в страната е важна по-нататъшна крачка за утвърждаване на принципно ново лидерство, основано на широко доверие и легитимност чрез автентичен професионален авторитет”, се казва в писмото на гражданските организации.

Те напомнят, че Европейската комисия е призовала в своя последен доклад за възвръщане общественото доверие в съдебната система.

“Пред новия председател на ВКС стои задачата да продължи обединяването на професионалната общност около решителна визия за устойчиви реформи в изпълнение на главната задача – да се гарантира полагащата се роля на съда да бъде основен носител на съдебната власт”, казват неправителствените организации.

Те обявяват, че и този ВСС е “продължил да служи на задкулисни договорки и да жертва критериите за висока нравственост и професионализъм в името на налагане волята на административни лобита”.

Писмото е адресирано до ВСС, президента, правосъдния министър и Европейската комисия. То е подписано от Съюза на съдиите в България, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Фондация РискМонитор, Центъра за изследване на демокрацията, Центъра на НПО – Разград, Програмата за развитие на съдебната система и Български адвокати за правата на човека.