„Аз, на мястото на ЕРП-тата, бих си позволил да бъда смирено замълчан. Ако например, шефовете на трите ЕРП-та се откажат от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си с 10% на годишна база”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Таско Ерменков – депутат от „Коалиция за България” и член на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Изказването му бе по повод евентуалното понижение на цената на тока.

Днес ДКЕВР трябва да вземе решение дали ще бъде намалена с още 1% цената за дневна и с 10 на сто за нощна електроенергия.

Ерменков изчисли, че годишният бонус на тримата шефове на ЕРП-тата в страната бил общо около 3 млн. лв.

„Ако има бумеранг, ако има намаление на кредит, то касае по-скоро Националната електрическа компания, която е в много тежко финансово състояние. Това, което мен ме притеснява, е финансовото състояние на НЕК”, заяви от своя страна бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в Народното събрание Мартин Димитров.

По думите му сегашното състояние на НЕК било в резултат на проблеми с „Белене”, „Цанков камък”.

Решение на сегашния проблем Димитров видя в смяната на състава на регулаторите ДКЕВР и КЗК. Според него, ако това стане, информацията за гражданите ще стане по-достоверна, а решенията ще бъдат пазарно ориентирани.

Таско Ерменков се обяви за въвеждане на двутарифна цена на електроенергията – една по-ниска и друга по-висока цена за хората с по-голямо потребление, както и въвеждането на цени за почивни дни.

„Да направим така, че структурата на електропотреблението да отговаря на интересите на националната икономика”, обясни Ерменков.

„Ако пак започнат на строят АЕЦ „Белене”, което не го изключвам като хипотеза, дълговете на НЕК ще станат все по-големи и в един момент някое правителство ще трябва рязко да вдигне цената на тока. Това е като цъкаща бомба. Не мога де ви кажа кога точно ще гръмне. Дано никога да не гръмне, но има огромна опасност и аз не виждам как ще бъде избегната”, допълни бившият председател на Комисията по икономика и енергетика Мартин Димитров.

Затова според него трябвало да се направи оздравителен план на НЕК.

Източник: NovaNews.bg