Бюджет 2014 г. ще бъде гласуван на второ четене в пленарната зала. Две са основните промени, които настъпиха между двете четения – намаляването на партийните субсидии с до 10 на сто и въвеждането на 20% – на такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи за производство на ток. В проектотекстовете е записано и връщането на плоския данък на хората с доходи до минималната работна заплата в началото на 2015 г.

С бюджета за следващата година се предвижда страната ни да изтегли нов външен дълг, като новото ограничение за максималното ниво на дълга е до 18 млрд. лева. Очаква се дупката в хазната да бъде 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономиката ни трябва да отбележи ръст от 1,8 на сто.

След като управляващите от БСП и ДПС се обединиха на семинара в Боровец, че партийните субсидии могат да бъдат намалени с до десет на сто, промените трябва да бъдат нанесени в пленарната зала. В момента се получават по 12 лева месечно на спечелен глас, което означава, че ако сумата се намали с 10 %, това е 1,20 лева или субсидията ще бъде 10,80 лева на глас месечно.

„Това е израз на солидарност с българските граждани, които да, преживяват много лишения”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

От ДПС, които бяха основните противници на намаляването или отпадането на партийните субсидии, са категорични, че през бюджета е най-прозрачният начин за финансиране на партиите.

„Субсидиите за партиите бяха въведени като алтернатива на обръчите от фирми”, уточни лидерът на движението Лютви Местан.

Намаляването на партийните субсидии получи и подкрепата на президента Росен Плевнелиев за разлика от друго решение на БСП и ДПС от Боровец – да подкрепят предложението на „Атака” за въвеждането на 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи.

„На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази, но мога да ви дам малко цифри. По години 2010 г. са инсталирани 25 мегавата мощности, перки и солари; 2010 г. – 35; 2011 г. – 135; 2012 г. – 840. Второ, очакваният ефект от тези 20% е около 160 млн. лева за бюджета”, каза депутатът от БСП Петър Кънев.

Решението на управляващите предизвика протести в бранша. Оттам са категорични, че ще има фалити на централи, а и страната ни може да влезе в наказателна процедура от Европа.

„Не вярвам да бъдем санкционирани, тъй като имаме примери от други страни за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби”, каза финансовият министър Петър Чобанов.

На въпрос на Дарик за какво ще бъдат използвани парите от новата такса, министърът отговори:„Ако бъде измислен механизъм, през който те да се връщат в НЕК, би могъл да се и приложи на практика, но това ще изисква съответни нормативни промени. Към момента такъв механизъм, поне в предложението на вносителите, не е разписан”.

С бюджета за следващата година се създава и инвестиционна програма от 500 млн. лева, по който ще могат да кандидатстват общини и министерства за държавно финансиране. Очаква се първите проекти да бъдат разгледани от кабинета през януари или февруари.