Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в интервю за бТВ, че на практика никой не може да му иска оставката и единствено, ако той сам реши, ще си тръгне. Преди това Цацаров каза, че Христо Иванов и Радан Кънев не са хората, които могат да поискат оттеглянето му.

Последва логичният въпрос: “А кой точно може да ви поиска оставката?”

Отговорът бе: “Ако човек в един момент осъзнае, че не може да се справи с това, което му е възложено, той трябва да има достатъчно сили за това (да си подаде оставката – бел.ред.)”.

Главният прокурор е единствената фигура в държавата, която на практика не подлежи на контрол.

В интервюто Цацаров изрази несъгласието си с оценката на Христо Иванов, че докладът на Европейската комисия е “унищожителен”. Според него той е “максимално реалистичен” и не е повод за оставки.

Брюксел продължава да чака резултати от българската прокуратура от борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, докато мандатът на Цацаров навлезе в своята четвърта година.

“Но да тълкуваме един доклад, който е максимално реалистичен като “унищожителен”… е, няма да стане, за да доставя удоволствие на някой (Христо Иванов), който е направил всичко възможно, за да бъде този доклад унищожителен, но не го е постигнал”, каза Сотир Цацаров.

Така той влезе в риториката на близките до Делян Пеевски медии, които разпространиха “информациите”, че докладът на Брюксел е писан по “доносите” на Христо Иванов. Преди ден правосъдната министърка Екатерина Захариева каза, че подобни твърдения са обида за Европейската комисия и българските институции.

Главният прокурор обясни още, че Христо Иванов “няма друг полезен ход”, освен да иска оставката му, защото пред него предстои кариера в неправителствения сектор или политиката.

“Какво може друго да направи, освен да търси виновник вън от определен кръг. Като е решил, че може да ми иска оставката, това е свободна държава, всеки може да ми иска оставката. Но да подам оставка, защото точно Христо Иванов ми я е поискал… вижте, имам някакво съзнание за начина, по който работя. Не това е човекът, който ще ми дава оценка. Аз имам съвсем ясна представа и за начина, по който той може да работи, начина, по който гледа хората в очите или не гледа хората в очите, но това не ми е критерий”, обясни Цацаров.

Главният прокурор допълни, че и лидерът на ДСБ Радан Кънев “не му е мерило”, че да му иска оставката.

После обясни: “Доколкото зная колегата, защото той е юрист, нали, той е опозиция или поне прогласи, че е опозиция, в същото време видях, че ми иска оставката, подреден до управляващата коалиция. На трето място видях, че с една дума той в качеството на лидер на опозиционна партия на част от РБ, подкрепящ правителството или какво? Ама каквото и да е. Всеки има право на някаква политическа изява. Аз съм с ясното съзнание първо за моите си грешки, второ за греховете на институцията, трето за греховете и на ВСС… Ама дайте малко да мислим за работа, а не за това конюнктурата да ни влече от единия бряг до другия, нали, постоянно”, допълни Сотир Цацаров, без да спомене какви точно са греховете на изредените.

Главният прокурор в момента е най-силната фигура във Висшия съдебен съвет и успява да консолидира около себе си мнозинството. Докладът на Брюксел за ВСС беше разсипващ. Съветът е посочен като неспособен да защитава независимостта на съдебната власт, да кадрува прозрачно и да се пази от политическо влияние. ЕК отбелязва, че ВСС реагира на твърдения за корупция и търговия с влияние само след натиск, както и че провел незадоволителното проучване на аферата “Яневагейт”.

Всички тези критики доведоха от искането на Радан Кънев за оставката на ВСС, която трябва да върви с оставките на Сотир Цацаров и на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

“Не отричам критиките в доклада, той е болезнено реалистичен, показва слабостите на множество държавни институции и съвсем ясно и ние не можем да го оспорим, отчита слаб напредък по отношение на корупционните престъпления. Не мога да се съглася с констатацията, че е слаб напредъкът по отношение на борбата с организираната престъпност”, коментира главният прокурор.

Цацаров говори и за новината на бТВ, че има връзка между прокурора Веселин Вътов и кмета на Галиче Ценко Чоков. Прокурор Вътов бе изпратен в началото на седмицата да проверява Чоков. После се разбра, че синът на Чоков е основен свидетел по дело, което се води срещу трето лице от сина на прокурора. След излизането на тази информация прокурор Веселин Вътов бе принуден да си направи отвод.

“При тази ситуация е следвало колегата да си направи отвод още в началото на проверката. Обективно погледнато той не може да извърши безпристрастно такава проверка. Но въпреки това казвам, че не мога да съдя за хората, преди да съм чул за техните мотиви”, каза главният прокурор.

В тази връзка Сотир Цацаров се впусна в критичен анализ на централизацията на прокуратурата, която му дава власт върху всички прокурори. “По принцип прокуратурата е така устроена, че за всички грешки е виновен главния прокурор. Всички успехи са успехи, но не на главния прокурор”, каза Цацаров. Промяната на това статукво бе главна цел на бившия правосъден министър Христо Иванов, но неговите усилия бяха пресечени от противопоставянето на ГЕРБ, АБВ и ДПС.

По повод разследването за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца главният прокурор каза, че всичко зависи от съдебно-медицинската експертиза. Тя трябва да бъде готова най-късно до края на седмицата.