“Трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията, а правата на малките производители да бъдат защитени като бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти”. Така президентът Росен Плевнелиев коментира в сряда подготвяните законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги.

Той се срещна в сряда с Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и с Френско-българската търговска камара.

Представителите на германския и френския бизнес в България откроиха като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите у нас върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда, прозрачността и ефективността на администрацията при изпълнение на правителствените политики, както и забавянето на редица структурни реформи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според резултатите от допитване на Германо-българската индустриална търговска камара, 82% от германските фирми биха инвестирали отново в България.

Политиката “от ден за ден” не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си, каза още президентът и отбеляза, че в рамките на конституционните си правомощия ще продължи да работи за по-добра бизнес среда у нас.