Само ден, след като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов получи 4-годишна ефективна присъда за свои шест отказа да приложи специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от съда, ръководството на ГЕРБ се върна към добре познатия си навик да атакува съдебни решения.

И лидерът на опозицията Бойко Борисов, и неговият заместник Цветанов, повториха в петък твърдението на един от защитниците на бившия МВР шеф – Ханс-Петер Ул, че според “достоверни източници” на магистратите, гледащи делото, бил упражнен сериозен натиск.

За разлика от години, в които единият бе премиер, а другият негов заместник и ръководител на силовото ведомство обаче, този път Висшият съдебен съвет реагира своевременно, осъждайки нападките срещу съда без посочване на реални доказателства.

“Ясно е, че БСП е направила всичко възможно да повлияе върху съда. Абсолютно се е поддал българският съд на натиск във вчерашното дело. Ако беше друго дело, щях да си замълча. Но откази “не” министрите са направили във всички правителства с такива “не”-та. Стотици, да не кажа хиляди “не”-та са написани”, заяви Борисов пред бТВ.

Впоследствие Цветанов също защити партийната позиция по темата, коментирайки, че е сложил шест резолюции “Не!!!” върху въпросните разпореждания за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, тъй като това бил единственият случай, в който тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев не бил съгласувал действията си с министъра.

“И затова аз съм положил подписа си и съм написал “не”. Това е практика от всичките предшестващи министри. По времето на Петканов, по времето на Румен Петков, много са случаите и това е съвсем нормално, защото има обективни причини, които законът ти дава”, смята Цветанов.

Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори на думите на Борисов, заявявайки: “Нямам отказ на СРС-та, от много време не разписвам СРС-та”. “Много пъти съм казвал, че не коментирам решенията на съда. Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват”, заключи силовият вицепремиер.

“Това, което вчера сме казали е относно съдебния състав. Това, което направи силно впечатление на Ханс Петер Ул, на адвокат Менков и на мен самия, са треперещите ръце на съдията, което означава, че той не е убеден в това, което произнесе. Ако си сигурен, ако си убеден в това, което ти е по вътрешна убеденост, смятам, че трябва да стоиш стабилно и да можеш действително да имаш самочувствието да прочетеш това, което беше прочетено вчера. Натискът е чисто политически и съм убеден в това. Разбира се, че политическите ни опоненти искат да ме ударят, на първо място – БСП. От информацията, която ми беше предоставена, мога да смятам, че имат сериозен лостови ресурс, за да го направят”, поясни в същото време Цветанов.

Помолен да коментира защо според него един състав се е поддал на натиск от управляващите, а друг не (съдия Десислав Любомиров оправда в понеделник Цветанов по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева – бел.ред.), той бе повече от лаконичен: “Как може да ме осъдят за нещо, което не съм направил. Вчера обаче ме осъдиха и за първи път разбирам, че и невинен можеш да бъдеш осъден”.

ВСС намира за недопустима политическата обстановка да рефлектира върху съда

“Висшият съдебен съвет намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти. Не приемаме неподкрепени с факти и доказателства обвинения, че в правораздавателната си дейност съдът или прокуратурата се поддават на външен натиск”, обявиха от съвета часове след публичните изявления на Борисов и Цветанов.

Съдебните кадровици призовават опозиционни лидери да предоставят на прокуратурата и ВСС доказателства за твърденията си, ако разполагат с такива.

“Висшият съдебен съвет няма основание да се съмнява в безпристрастността и професионализма на българския съд, защото с цялостната си дейност той е доказал, че е стожер на законността. Съдиите в България имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта си и без да са подлагани на публични унижения чрез коментари, засягащи тяхното професионално достойнство”, добавят от съвета.

Подобни позиции на ВСС липсваха по време на управлението на ГЕРБ, когато Цветанов почти всекидневно си позволяваше да издава “присъди” пред медиите, както и да обвинява конкретни магистрати в “услуги” към организираната престъпност.

Той бе призован в петък в Софийския градски съд (СГС), където трябваше да се проведе първото заседание по делото за неупражнен контрол на мобилното подслушване в МВР. По него, освен Цветанов, подсъдими са тримата бивши шефове на закритото звено за подслушване във вътрешното министерство Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

На делото не бе даден ход, тъй като Цветан Иванов бе на хемодиализа. Съдия Петър Гунчев отложи процеса за 3 юли, като стана ясно, че той ще бъде засекретен. Защитата на всички подсъдими поиска от съда да й предостави протоколите от разпитите на всичките 26-ма свидетели, тъй като към момента само прокуратурата разполагала с тях.

Поредните нападки от страна на ГЕРБ към съда станаха повод за реакция на председателя на Съюза на съдиите в България Таня Маринова. Съсловната организация бе най-активният критик на Цветанов, докато бе министър и това на практика доведе до уволнението на тогавашния й шеф Мирослава Тодорова, която впоследствие бе възстановена на работа в Градския съд от Върховния административен съд.

“Опитват се различни форми на натиск върху съда както вътрешни, така и външни. Изключително се радвам, че има много колеги, които не се подават на този натиск. Много сме коментирали, че страните по делата могат да отправят упреци към съда тогава, когато не са доволни, но трябва да се въздържат по такива висящи дела, особено когато са видни политически фигури. Това е форма на натиск върху съда по висящите дела”, коментира съдия Маринова в петък, цитирана от БГНЕС. Тя обобщи, че българският съд многократно е доказвал, че може да прилага еднакво закона за всички.