Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов предложи държавата да създаде механизъм, с който да защитава бившите си служители на възлови постове. По този начин ще се гарантират държавните тайни за националната сигурност, уточни той пред журналисти в парламента в сряда. Идеята, която се обмисля в ГЕРБ, Цветанов лансира във връзка с изчезването на бившия председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Петко Сертов.

Искането на бившият вътрешен министър не е за осигуряване на физическа охрана, а по-скоро за набавяне на доход на висшите служители в сферата на сигурността, дори след напускането на постовете им.

Все още идеята не е изчистена и в мнозинството не са наясно дали предложението ще бъде оформено като задължение на държавата да намира работа на такива висши служители за определен срок или по-скоро да им предоставя безсрочен доход.

Философията, че висшите полицаи трябва да бъдат трудоустроявани е стара теза на премиера Бойко Борисов, който я употреби след уволнението на Сертов от ДАНС през 2009 година и го преназначи като шеф на звеното към МС, известно като БОРКОР.

Междувременно, докато аргументираше тезата си, Цветанов опита да изчисти и образа на близкия до него бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който бе разследван за корупция в предходния управленски мандат, а преди месец бе гласен от новото мнозинство за шеф на ДАИ.

“Това, което наблюдавахме и през последната година и половина, е отношението на тогавашното парламентарно мнозинство спрямо професионалните качества и на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, и на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, и към всички тези колеги, които действително работиха срещу тежката организирана престъпност”, заяви той. В момента и двамата са извън системата, защото бяха освободени по времето на предишните управляващи.

Бившият вътрешен министър отново обясни, че не ставало дума за физическа охрана, а за “по-голяма стабилност на тези хора да не участват в някакви търговски дружества или дейности, които могат да бъдат в ущърб на националната сигурност, защото те са хора, които са боравили с много информация”. “Представете си, че един председател на ДАНС отива да работи да консултира фирми, които под една или друга форма могат да бъдат заплаха за националната сигурност, а той ги консултира по корпоративна сигурност”, даде пример Цветанов и добави, че един еврокомисар като напусне Европейската комисия е осигурен за един период от време, за да не влезе в конфликт на интереси с дейността, която изпълнява.

Идеята на ГЕРБ обаче не се приема особено добре от експертите по темата в Реформаторския блок. Според тях няма никаква необходимост държавата да издържа висшите полицаи, а и подобни нормативни промени биха били дискриминационни. “Ако висшите полицаи получават “помощи”, за да мълчат, какво правим с по-нисшите, които също разполагат с информация? Или трябва да се дава на всички, което е невъзможно защото тази система е голяма, или дискриминираме, което е недопустимо”, твърдят от РБ.