Да се въведат санкции за безпричинни отсъствия на депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок от заседания.

Този въпрос ще бъде обсъжден в двете парламентарни групи като част от вътрешния им правилник, разказаха оттам.

В ГЕРБ ще наказват до 1000 лв. на месец депутатите, които са участвали в по-малко от 50% от гласуванията, разказаха пред “24 часа” от парламентарната група.

“Колегите да не мислят, че ако са се регистрирали, след това могат да стоят в кафето или в кулоарите и че това ще мине безнаказано”, зарече се началник в партията на Бойко Борисов.

Смисълът на санкциите, ако бъдат въведени, е да се крепи правителството на малцинството. Коалиционните партньори ГЕРБ и РБ разполагат с общо 107 гласа. Понеже не могат да разчитат всеки път на строга дисциплина и организация от страна на ПФ, а и от АБВ, управляващите са решили да се подсигурят.

Реформаторите ще си избират съпредседател на мястото на Меглена Кунева утре с квалифицирано мнозинство – 2/3 от членовете на ПГ. Очаква се това да е заместникът в ДБГ Найден Зеленогорски. Другият съпредседател е лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В сряда пък Цветан Цветанов поема официално председателството на депутатите на мястото на Бойко Борисов. Очаква се негови заместници да са Красимир Велчев и Цвета Караянчева.

Работната група, която ще преговаря с всички партии за разпределението на комисии, още не се е събирала.