ГЕРБ поиска оставка на кабинета до вторник, когато ще заседава Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, на който ще се обсъжда дата за предсрочните избори. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева след заседание на парламентарната група в четвъртък, когато заседанието на парламента пропадна поради липса на кворум, след като депутатите от ГЕРБ демонстративно не влязоха в пленарната зала.

 

Цачева даде да се разбере, че ще участват в заседанията, едва когато КСНС се договори за “необходимия минимум решения”, които Народното събрание да приеме преди разпускането си.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че след като няма политическа воля за спешни избори, кабинетът не трябва да бърза с оставката. Преди два той се обяви за оставка още в петък, веднага след гласуването на вота на недоверие, обвързвайки това с предсрочни избори още през юли. Националният съвет на партията обаче отхвърли избори посред лято, каквато е и позицията и на ГЕРБ, чийто председател Бойко Борисов бе назовал дата 29 септември, така и за ДПС, чийто лидер изрази “предпочитания” за ноември-декември.

 

Станишев коментира в четвъртък, че другите политически сили не желаят спешни избори
и това е видимо от техните реакции. По думите му отговорното отношение би било изборите да са в края на юли. “Но след като няма такава политическа воля, не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза с оставката. От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори”, каза Станишев.

В отговор на въпрос той потвърди, че оставката на кабинета няма да е преди заседанието на КСНС във вторник.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов добави, че на КСНС трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството, какви са намеренията на отделните партии. Да не
се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява, коментира той.

 

Преди това Цачева каза, че партията й не се е отказа от референдума за изборните правила, който трябваше да бъде обсъден на пропадналото заседание, но това трябвало да се случи само след консултациите при президента идния вторник.

Нашата група ще участва в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание, каза Цачева.
 

ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка най-късно именно до заседанието на КСНС, добави тя.

 

“Вярно е, че двете политически сили, които са зад кабинета, обявяват, че той ще подаде оставка, но ние не сме чули и видели от него оставка. Настояваме по най-бързия начин тази оставка да бъде подадена, най-късно до вторник – на Консултативния съвет, и там да се постигне съгласие за необходимия минимум решения, които да приеме парламентът относно транспониране на европейски норми, законодателни процедури, наказателни, които вече са стартирани спрямо България, да се избере служебно правителство, да се отиде към успокояване на политическата обстановка, за да бъдат проведени нормални извънредни парламентарни избори”, каза Цецка Цачева.

В сряда бяха проведени неофициални консултации между премиера Пламен Орешарски, лидера на ДПС Лютви Местан и парламентарния шеф Михаил Миков, натоварен да преговаря от името на Станишев. Доколкото стана ясно, те са се разбрали да не се бърза с оставката на правителството. В същото време Бойко Борисов, който е във Вашингтон, се възмути от отказа на управляващите да спрат избора на членове на Сметната палата и да оставят това за следващия парламент. Борисов предрече “конфронтационен” КСНС.

 

Парламентарното ръководство на ГЕРБ избягва директен отговор на въпроса дали в петък депутатите от партията ще са в пленарната зала, когато сутринта от 9.00 часа трябва да е гласуването по петия вот на недоверие заради фискалната политика и да бъдат
изслушани за “Южен поток” премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. И двете точки са внесени от ГЕРБ.
 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че депутатите на опозицията
са всеки ден в 9.00 ч. в НС, но кворумът е задача на управляващите, а Цецка Цачева коментира: “Нов ден, нови усмивки” и добави, “Кой е казал подобно нещо, че няма да участваме при гласуването на вота”.