ГЕРБ засили огъня към военното министерство, което през последните дни се тресе от скандали, и обяви, че внася два сигнала до прокуратурата за нередности във ведомството.

 

Първият е за отпускане на средства на обществени организации. Според бившия зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев става въпрос за общо 68 490 лв.

 

Вторият трябва да доведе до проверка дали има конфликт на интереси при назначението на Мариян Йовчев за председател на Съвета на директорите на холдинга “Терем”.

 

Освен това бившият зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев обвини, че министърът на отбраната Ангел Найденов е увеличил заплатите на хората от политическия си кабинет с 56%, докато “за войската – нищо”. Освен това той се обяви и срещу “политическите назначения”.

 

Досега военното министерство не е отговорило на твърденията на ГЕРБ.

 

В понеделник военният министър освободи шефа на политически си кабинет Иван Жерков, а е решил да смени и постоянния секретар на МО Добромир Тотев, като рокадата там минава през проверка на работата му от атестационна комисия.

 

От МО обявиха, че причината за смяната на Жерков е несправяне с работата, но според него истинската причина е преминаването му от БСП в АБВ и решението му да защити Тотев.

 

Според ГЕРБ действията за освобождаване на постоянния секретар са неправомерни.

 

Toтев бе назначен на поста от служебното правителство на Марин Райков, като длъжността е с мандат от четири години. Въпреки че официалният мотив за евентуалната му смяна ще бъде незадоволителната му работа, остава въпросът защо това се прави в последния момент и дали така няма да се назначи друг подходящ кадър на мандатната длъжност.

Според ГЕРБ в момента се освобождават и други хора от търговските дружества, за да се назначат близки до БСП кадри.

Валентин Радев коментира, че целта е да разчитат на тези хора за следващите избори.

 

Правителството на ГЕРБ обаче също има известен опит с подобни назначения. В края на управлението членове на политическия кабинет на бившия военен министър бяха преназначение в администрацията и така те запазиха местата си в министерството.

Тогавашният секретар на отбраната Николай Милков напусна, за да стане началник на кабинета на служебния премиер Марин Райков, а после бе изпратен за посланик в Канада.

Във вторник от ГЕРБ критикуваха и орязания бюджет за отбрана. В същото време обаче той не е чувствително по-нисък от разходите за отбрана по тяхно време.

 

Атака срещу ведомството дойде и от бившия военен министър Николай Цонев, който заемаше поста в края на мандата на тройната коалиция.

 

Той излезе с отворено писмо до Ангел Найденов, в което посочва, че преди няколко дни във ведомствения хотел “Шипка” служител на агенция “Военни клубове и военно-почивно дело“ към МО се е самоубил.

Няколко дни преди това той е бил уволнен, а според Цонев “по предварителна информация, именно това е причината да отнеме живота си”.

Затова той пита Найденов как е допуснат посетител с огнестрелно оръжие в “Шипка”, защо е била отказана среща на въпросния служител, и дали ще поеме отговорност във връзка със случая.